Našlo sa riešenieť, ako linku 95 vrátiť na druhú stranu Dunaja

NETKY.SK • 9 December 2016, 18:50 • 2 min
Našlo sa riešenieť, ako linku 95 vrátiť na druhú stranu Dunaja

BRATISLAVA - Pre ľudí, ktorí podpísali petíciu za obnovenie pôvodnej trasy petržalskej autobusovej linky číslo 95 až na Šafárikovo námestie dovtedy, kým dokončia trať električky po Janíkov dvor, hľadajú riešenia, ako linku vrátiť na druhú stranu Dunaja.

slovakia

left justify in out

"Obyvatelia chceli, aby linka išla cez Most Apollo popri nábreží na Most SNP a späť. Dopravný podnik Bratislava však pripomienkoval, že je to alternatíva k električkovej trase. Museli sme preto hľadať iné riešenia. Požiadavkám najviac vyhovuje možnosť, aby každá druhá petržalská autobusová linka 95 v budúcnosti nekončila na Farského a mohla by ďalej premávať cez Most Apollo na druhú stranu Dunaja smerom k autobusovej stanici," uviedol pre agentúru SITA bratislavský mestský a petržalský miestny poslanec Oliver Kríž s tým, že trasa by išla okolo ministerstva vnútra, Slovenského národného divadla a po Moste Apollo by sa linka vrátila späť. Náklady na tento spoj odhadujú podľa Kríža na 570-tisíc eur ročne.

 

"S vedením mesta máme dohodu, že začneme hľadať finančné rezervy tak, aby sme v prvých mesiacoch nového roka mohli k tomuto kroku pristúpiť," dodal poslanec. Rokovať o petícii by mestské zastupiteľstvo malo na najbližšom zasadnutí, ktoré bude v novom roku.


Oliver Kríž so svojím hnutím Mladá Bratislava za obnovenie pôvodnej trasy 95 až na Šafárikovo námestie dovtedy, kým dokončia trať električky po Janíkov dvor, za dva mesiace vyzbierali 3 295 podpisov. V polovici novembra petíciu odovzdali do podateľne bratislavského magistrátu a v kópii aj do podateľne DPB. Aby sa petíciou zaoberali bratislavskí mestskí poslanci, musela mať tisíc podpisov.

 

Trasu linky číslo 95 po otvorení bratislavského Starého mosta a novej električkovej trate do Petržalky skrátili po Muchovo námestie v Petržalke. Ak chcú v súčasnosti cestujúci z Petržalky pokračovať v ceste do centra mesta, musia prestúpiť na električku na Farského ulici a novou električkou prejsť cez Starý most dve zastávky na Šafárikovo námestie. "Tí, ktorí cestujú iba na Šafárikovo námestie, si pre tento prestup musia kupovať 30-minútový lístok namiesto 15-minútového," hovorí Kríž s tým, že nový grafikon 95-ky nie je komfortný a už vôbec nie efektívny. "Navyše, novému cestovnému poriadku mestskej hromadnej dopravy nepredchádzala dôkladná a dostatočná diskusia s cestujúcou verejnosťou," pripomína.

 

Náhradu bude mať linka číslo 95 podľa Kríža len vtedy, keď dokončia druhú fázu električkovej trate, ktorá by mala premávať od Janíkovho dvora a bude prepravovať obyvateľov celým územím Petržalky. "Pre ľudí, ktorí električkou cestujú ďalej, napríklad do Rače, je to v poriadku. Momentálne však v stave, keď električka jazdí pár zastávok do Petržalky, je skrátenie linky 95 predčasný krok," vyhlásil poslanec.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona