Našlo sa auto útočníkov, ktorí vraždili v nákupnom centre v Nairobi

NETKY.SK • 27 September 2013, 12:03 • 2 min
Našlo sa auto útočníkov, ktorí vraždili v nákupnom centre v Nairobi

NAIROBI - Vyšetrovatelia objavili auto, ktoré podľa nich použili teroristi pri útoku na nákupné centrum Westgate v kenskej metropole Nairobi. Uviedla to dnes agentúra AP s odvolaním sa na vládny zdroj, ktorý nechcel byť menovaný.

slovakia

left justify in out

Kenská polícia zverejnila iba málo informácií o útoku z 21. septembra, pri ktorom zahynulo najmenej 67 ľudí. Rukojemnícku drámu v nákupnom centre vyšetrujú aj agenti amerického FBI spolu s vyšetrovateľmi z Británie, Kanady a Nemecka. 

Išlo o najväčší teroristický útok v Keni od bombového atentátu na veľvyslanectvo USA v roku 1998. Zatiaľ však neboli zverejnené žiadne podrobnosti o tom, čo vyšetrovatelia objavili vo výbuchmi a požiarom zničenom nákupnom centre. Stále chýba presná bilancia obetí, nie je jasný osud desiatok nezvestných ľudí a nie sú známe ani podrobnosti o útočníkoch z organizácie aš-Šabáb prepojenej s al-Káidou.

Príbuzní obetí plakali vo štvrtok pred mestskou márnicou, frustrovaní nedostatkom informácií a skutočnosťou, že im úrady nechcú vydať telá ich blízkych. Roy Sam, ktorému útočníci zabili 33-ročného brata, sa sťažoval, že chodí do márnice už od pondelka, ale bez úspechu. Pracovníci márnice dostali príkaz nedotýkať sa tiel, kým sa neskončí ich pitva. 

Hlavný kenský patológ Johansen Oduor povedal, že jeho tím vyberá z tiel obetí guľky a šrapnely, aby zistil, ako presne boli zabití, a tento dôkazový materiál odovzdáva polícii. Odmietol povedať, koľko tiel je v márnici, no bol upozornený, aby ich očakával viac. Agenti FBI spolu s kolegami z Británie, Nemecka a Kanady zhromažďujú odtlačky prstov a DNA mŕtvych a robia balistickú analýzu. Hovorkyňa kenskej polície povedala, že na dokončenie tejto práce potrebujú ešte najmenej týždeň.

Kenský Červený kríž vo štvrtok evidoval ešte 61 nezvestných ľudí. Predpokladá sa, že zostali v troskách zničeného nákupného centra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies