Našli záznamy z pilotnej kabíny havarovaného boeingu, v ktorom zahynul prezidentov syn

NETKY.SK • 20 November 2013, 15:35 • 2 min
Našli záznamy z pilotnej kabíny havarovaného boeingu, v ktorom zahynul prezidentov syn

MOSKVA - Ruskí vyšetrovatelia dnes oznámili, že našli kazetu so záznamom rozhovoru v pilotnej kabíne lietadla Boeing 737, ktoré sa zrútilo v nedeľu pri pokuse o pristátie na medzinárodnom letisku v ruskej Kazani. Zahynulo pri tom všetkých 50 ľudí na palube.

slovakia

left justify in out

Obe čierne skrinky vyšetrovatelia našli na mieste pádu lietadla v rovnaký deň - v pondelok. Pri ich obhliadke sa však zistilo, že skrinka, ktorá zaznamenávala komunikáciu v pilotnej kabíne, chýba. Po vyhodnotení údajov získaných z druhej čiernej skrinky, ktorá zaznamenala technické parametre počas letu, odborníci dospeli k záveru, že posádke sa nevydaril približovací manéver pred pristátím, preto požiadala o povolenie na druhý letový okruh nad letiskom. Lietadlo zrejme stratilo rýchlosť pri strmom stúpaní. Posádka sa stroj snažila vyrovnať, pričom sa však dostal do takmer vertikálnej polohy. Všetky prístroje v kabíne, ako aj motory pracovali normálne až do okamihu, keď lietadlo narazilo do zeme a explodovalo.  Podľa agentúry RIA Novosti bol jeden z autopilotov vypnutý a posádka sa snažila pristáť samostatne. 

Odborníci, ktorých kontaktovala RIA Novosti, sa zhodujú v tom, že piloti urobili pri prvom pokuse o pristátie celý rad chýb, ktoré sa zrejme snažili napraviť počas druhého okruhu letu nad letiskom. Experti naďalej pracujú s piatimi verziami vyšetrovania zrútenia lietadla: mohlo ísť o chybu pilota, technickú chybu, nekvalitné palivo, chybu personálu v riadiacej veži a poveternostné podmienky. Jednoznačne však vylúčili, že príčinou tragédie bol teroristický útok. Najviac sa prikláňajú k verzii, že došlo k zlyhaniu posádky. Svoju úlohu mohol zohrať aj fakt, že kapitán lietadla ešte nikdy neabsolvoval druhý pokus o pristátie v reálnom letovom režime.

Vyšetrovatelia majú k dispozícii aj záznam komunikácie medzi letiskovou vežou a posádkou, ako aj údaje z dispečerských počítačov. V Kazani pokračuje identifikácia obetí leteckého nešťastia. Tatarstanským patológom prišli pomôcť aj odborníci z ďalších ruských regiónov. Celkovo na identifikácii telesných pozostatkov pracuje 56 odborníkov.

V metropole Tatarstanu sa dnes uskutočnili smútočné modlitebné zhromaždenia v miestnych pravoslávnych chrámoch i mešitách.

O dôsledkoch tragédie v Kazani dnes hovorili poslanci ruského parlamentu. Poslanec za vládnu stranu Jednotné Rusko Valerij Trapeznikov napríklad navrhol, aby sa generálna prokuratúra začala zaoberať cynickými a znevažujúcimi výrokmi niektorých používateľov internetu na sociálnych sieťach. Časť ruskej verejnosti bola pobúrená aj tým, že televízie v nedeľu večer kvôli leteckému nešťastiu v Kazani stiahli z programu zábavné relácie.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies