Našli úlomky meteoritu, ktorý spustošil Ural

NETKY.SK • 18 Február 2013, 08:11 • 2 min
Našli úlomky meteoritu, ktorý spustošil Ural

Našli úlomky meteoritu, ktorý spustošil Ural - Svet Ruský vedci objavili v jazere Čebarkuľ úlomky z meteoritu, ktorý dopadol v piatok ráno neďaleko mesta Čeľabinska a zároveň potvrdili ich mimozemský pôvod. Agentúre RIA Novosti to v nedeľu povedal člen vý

slovakia

left justify in out

img

Ruský vedci objavili v jazere Čebarkuľ úlomky z meteoritu, ktorý dopadol v piatok ráno neďaleko mesta Čeľabinska a zároveň potvrdili ich mimozemský pôvod. Agentúre RIA Novosti to v nedeľu povedal člen výboru Ruskej akadémie vied pre meteority Viktor Grochovskij z Uralskej federálnej univerzity.

"Práve sme dokončili výskum a môžeme potvrdiť, že úlomky, nájdené našou výpravou v oblasti jazera Čebarkuľ skutočne majú meteorickú povahu,"uviedol Grochovskij.

Podľa neho ide o chondrit, teda najbežnejšie sa vyskytujúci kamenný meteorit, ktorý obsahuje asi desať percent železa. "S najväčšou pravdepodobnosťou dostane meno čebarkuľský meteorit," dodal Grochovskij.

Nad Čeľabinskou oblasťou explodovalo v piatok asi sedem kúskov meteoritu, ktoré sa rozleteli do rôznych smerov, pričom jeden dopadol do zamrznutého jazera Čebarkuľ. V okolí otvorenej vodnej hladiny sa našli malé čierneho kúsky pripomínajúce úlomky horniny s veľkosťou 0,5-1 cm.

Meteorický dážď zranil približne 1200 ľudí v Čeľabinskej, Ťumenskej, Kurganskej a Sverdlovskej oblasti a v severnom Kazachstane, 52 z nich hospitalizovali. Najväčšie škody boli hlásené v Čeľabinskej oblasti. Tlakové vlny rozbili na 4715 budovách. Predbežná odhadovaná škoda je miliarda rubľov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies