Našli sa telá dvoch pilotov amerického lietadla, po ďalšom sa pátra

NETKY.SK • 4 Máj 2013, 10:11 • 2 min
Našli sa telá dvoch pilotov amerického lietadla, po ďalšom sa pátra

Moskva - Telá dvoch amerických pilotov vojenského tankovacieho lietadla, ktoré sa v piatok zrútilo v Kirgizsku, záchranári už našli a po treťom členovi posádky ešte pátrajú. Oznámil to dnes kirgizský minister pre mimoriadne situácie Kubatbek Boronov, citovaný miestnou tlačovou agentúrou Akipress.

slovakia

left justify in out

Očití svedkovia havárie uvádzajú, že stroj explodoval v povetrí počas búrky. Jeho trosky sú roztrúsené v okruhu vyše kilometra od miesta pádu.

Niektorí záchranári, všíma si agentúra DPA, prečesávajú lokalitu i na koňoch. Miesto havárie leží približne 80 kilometrov západne od Biškeku, hlavného mesta stredoázijského Kirgizska. 

V tejto bývalej sovietskej republike sa nachádza americká vojenská základňa Manas, zabezpečujúca dopĺňanie pohonných hmôt lietadlám americkej armády v rámci ich operačného pôsobenia nad Afganistanom.

Washington zároveň využíva Manas aj ako hlavný dopravný a logistický uzol pri preprave materiálu a posíl pre jednotky bojujúce v Afganistane.

Dohoda o prenájme, podpísaná v roku 2009 s termínom vypršania platnosti v roku 2014, definuje Manas ako základňu a prepravné stredisko.

K nehode lietadla armády USA došlo len štyri dni po tom, čo v Afganistane havarovalo americké prepravné lietadlo vezúce bojové vozidlá. Zahynulo všetkých sedem členov posádky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona