Našli sa stradivárky odcudzené v roku 1980 pri Bostone

NETKY.SK • 7 August 2015, 08:30 • 2 min
Našli sa stradivárky odcudzené v roku 1980 pri Bostone

NEW YORK - Stradivárky z roku 1734, ktoré v roku 1980 neznámy páchateľ odcudzil z kancelárie neďaleko Bostonu husľovému virtuózovi poľského pôvodu a hudobnému pedagógovi Romanovi Totenbergovi, sa v USA našli po 35 rokoch.

slovakia

left justify in out

Nástroj prakticky nevyčísliteľnej hodnoty našli v uzamknutom puzdre v dome pred 14 rokmi zosnulého huslistu Philipa Johnsona. Informovala o tom jedna z dcér okradnutého majiteľa nástroja Nina Totenbergová, ktorá pracuje ako súdna reportérka pre rozhlasovú stanicu NPR.


Podľa jej slov vdova po Philipovi Johnsonovi zaniesla husle, ktoré sa našli v ich dome, výrobcovi nástrojov Philipovi Injeianovi, ktorý jej po asi 30 minútach skúmania oznámil: Mám pre Vás dve správy, dobrú a zlú.. Tá dobrá je, že sú to stradivárky. Tá zlá, že ich svojho času ukradli Romanovi Totenbergovi.


Injeian následne informoval o poznatkoch FBI s tým, že nástroj by sa mal vrátiť dedičom zosnulého virtuóza, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF. Nina Totenbergová súčasne poznamenala, že jej otec už krátko po krádeži upodozrieval práve Johnsona, avšak polícia sa tejto stope nevenovala.


Tri dcéry Totenberga, ktorý emigroval do USA v roku 1938 a zomrel v zámorí v roku 2012 vo veku 101 rokov, by chceli nástroj predať, avšak súčasne by si želali, aby stradivárky ich otca naďalej slúžili niektorému z husľových virtuózov súčasnosti.


Husle-stradivárky sú dielami husľového majstra Antonia Giacoma Stradivariho (1648-1737) z talianskej Cremony a charakterizuje ich mimoriadne krásny tón.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona