Našli prvú z vyše 200 nigérijských školáčok unesených skupinou Boko Haram

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 20:28 • 2 min
Našli prvú z vyše 200 nigérijských školáčok unesených skupinou Boko Haram

ABUJA - Prvú z vyše 200 školáčok, unesených pred dvoma rokmi islamistickou teroristickou skupinou Boko Haram z mesta Chibok na severovýchode Nigérie, našli v štáte Borno.

slovakia

left justify in out

Falmatu Mbalalovú našli v utorok v dedine Baale neďaleko mesta Damboa, iba niekoľko kilometrov od miesta, z ktorého ju v roku 2014 uniesli. Uviedol to hovorca armády Sani Usman. V súčasnosti 19-ročná žena údajne ušla z blízkeho lesa Sambisa, kde má Boko Haram podľa dostupných informácií tajné tábory.

 

Mbalalovú našla blúdiť po dedine skupina členov civilnej stráže, ktorí ju odovzdali armáde. Tlačovej agentúre DPA to dnes povedal hovorca mestského úradu v Chiboku Allen Manasseh. Jej rodičia, ako aj zástupca riaditeľa školy v Chiboku, z ktorej Mbalalovú uniesli, ju identifikovali.

 

Mbalalová zostáva dnes vo vojenskej väzbe na ďalšie vypočúvanie.

 

Vyše 200 unesených dievčat a mladých žien je stále zadržiavaných v lese Sambisa, vyhlásili aktivisti za ľudské práva.

 

Nezvestnú školáčku zachránili spolu s malým dieťaťom a ďalšou ženou, uviedla pre miestnu televíziu Channels TV tajomníčka Združenia rodičov unesených dievčat z Chiboku, Zanna Usmanová. Podľa hovorcu kampane Priveďte späť naše dievčatá je ročné dieťa potomkom Mbalalovej.

 

Skupina Boko Haram uniesla 276 dievčat a mladých žien 14. apríla 2014 z ich školského internátu. Vtedy sa podarilo ujsť iba približne 50 uneseným - väčšinou išlo o študentky vo veku 16-18 rokov. Podľa presvedčenia verejnosti je zvyšok unesených stále v moci Boko Haram - buď sa z nich stali sexuálne otrokyne alebo ich donútili vydať sa za bojovníkov tohto militantného hnutia.

 

Boko Haram neustále ohrozuje obyvateľstvo v obciach na severovýchode Nigérie a podniká aj útoky v susednom Čade, Nigeri a Kamerune. Cieľom hnutia je vytvoriť vlastný štát, kde chce uplatňovať prísnu formu islamského práva známeho ako šaría.

 

Od roku 2009 zomrelo pri útokoch týchto sunnitských fundamentalistov najmenej 14.000 ľudí v Nigérii, Čade, Kamerune a Nigeri. Podľa odhadu OSN ušlo zo svojich domovov v tomto regióne kvôli Boko Haram okolo 2,7 milióna obyvateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona