Našli prvé trosky záhadne zmiznutého lietadla!

NETKY.SK • 20 Marec 2014, 11:55 • 2 min
Našli prvé trosky záhadne zmiznutého lietadla!

WASHINGTON - KUALA LUMPUR/SYDNEY - Na juhu Indického oceánu sa podarilo na družicových záberoch identifikovať dva objekty, ktoré by mohli pochádzať z lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, nezvestného už viac ako 12 dní.

slovakia

left justify in out

Pred poslancami parlamentu to dnes v Sydney povedal austrálsky premiér Tony Abbott, ktorý o tom okamžite informoval malajzijského premiéra Najiba Razaka. 
      

Nový smer v pátraní po Boeingu 777-200ER s 239 osobami na palube potvrdil dnes na tlačovej konferencii v Kuala Lumpure aj malajzijský minister dopravy Hishammuddin Husajn.
      

Abbott pred poslancami ďalej uviedol, že v čase jeho vystúpenia by na miesto nálezu objektov malo doraziť lietadlo austrálskeho letectva Orion. Nasledovať ho budú ďalšie tri lietadlá, ktoré oblasť prehľadajú ešte podrobnejšie. 
      

Krátko po Abbottovom vystúpení predstaviteľ Austrálskeho úradu pre námornú bezpečnosť (AMSA) na tlačovej konferencii povedal, že objekty na záberoch sú "pomerne nejasné", pričom najväčší je dlhý približne 24 metrov, čo je dosť na to, aby sa pátranie sústredilo na túto oblasť, vzdialenú 2500 kilometrov juhozápadne od mesta Perth. Smeruje tam aj jedna obchodná loď.

 

img

 

img
      

K miestu potenciálneho nálezu sa vydá aj ďalší stroj Orion novozélandského letectva a stroj P8 Poseidon letectva USA, oznámil AMSA. Na pomoc príde aj lietadlo C-130 Hercules, ktoré zhodí do mora signálne bóje. V prehľadávanej oblasti je podľa AMSA momentálne pokojné počasie, no viditeľnosť je zlá.

      

Let MH370 z Kuala Lumpuru do Pekingu s 227 cestujúcimi a 12 členmi posádky zmizol z civilných radarov nad Juhočínskym morom 8. marca okolo 01.30 h miestneho času. Vyšetrovatelia však predpokladajú, že lietadlo bolo vo vzduchu ešte približne sedem hodín. Do Pekingu malo doraziť okolo 06.30 h miestneho času.
      

Malajzijské úrady vo štvrtok potvrdili, že pri pátraní po lietadle požiadali o pomoc americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). K materiálom zaisteným v Malajzii v domoch oboch pilotov majú prístup aj britskí experti.

 

 

Zmiznuté lietadlo už hľadá aj FBI

So záhadou strateného lietadla pomáha malajzijskej vláde už aj americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Potvrdil to v stredu Biely dom. Americkí vyšetrovatelia podľa spravodajskej stanice BBC spolupracujú s Malajziou pri skúmaní letového simulátora nájdeného v dome pilota. Zaharie Ahmad Shah 3. februára vymazal na simulátore dáta a vyšetrovatelia sa teraz snažia tieto údaje identifikovať. Skúmajú tiež elektronické médiá používané kopilotom. Do bezprecedentného pátrania po lietadle sú už zapojené tímy z 26 krajín, ktoré sa sústreďujú na dva rozsiahle "koridory".

 

Boeing vlajkového dopravcu Malaysia Airlines s 239 osobami na palube zmizol 8. marca počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Malajzijská vláda po vyše týždni potvrdila dohady, že zmiznutie nebolo výsledkom náhody a komunikačné zariadenia boli znefunkčnené zámerne. Niektoré z nich napriek tomu vysielali signály ešte 7,5 hodiny po vzlietnutí. Podľa predstaviteľov Malaysia Airlines množstvo paliva postačovalo na približne osemhodinový let. Najnovšie sa pracuje s teóriou, že stroj spadol do južného Indického oceánu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona