Našli pištoľ, ktorou Jozef Gabčík strieľal na Heydricha

NETKY.SK • 28 Máj 2022, 08:19 • 2 min
Našli pištoľ, ktorou Jozef Gabčík strieľal na Heydricha

PRAHA - Českým bádateľom sa podarilo nájsť a identifikovať osobnú pištoľ Jozefa Gabčíka, jedného z výsadkárov, ktorí v roku 1942 vykonali v Prahe atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.

slovakia

left justify in out

Keď sa Gabčíkovi zasekol samopal Sten britskej výroby a bomba vrhnutá Janom Kubišom v zákrute Heydricha len zranila, pokúšal sa ho Gabčík ešte zastreliť americkou pištoľou typu Colt Model 1903 Pocket Hammerless. Opäť bezvýsledne.

 

img

 

Čo sa s Gabčíkovou zbraňou stalo, nebolo dlho jasné. Teraz, 80 rokov po útoku na Heydricha, je však opäť na svete. Historici ju nazývajú svätým grálom československého protinacistického odboja, uviedla v piatok stanica ČT24.

 

Prečítajte si tiež: Zomrel herec Ray Liotta. Nakrúcal film a chystal svadbu

 

Podľa Pavla Černého, bývalého policajta a prezidenta spolku Liga Libe, je nedávno nájdená pištoľ nielen zbraňou, ktorou strieľal Gabčík na Heydricha, ale aj tou, ktorú mal pri sebe pri konečnom boji v krypte pražského Chrámu svätých Cyrila a Metoda.

 

„Ide o zbraň, ktorá strieľala podľa správ gestapa proti obergruppenführerovi Heydrichovi, ktorá strieľala po jeho šoférovi Kleinovi a ktorou na 99,9 percenta Gabčík nakoniec tiež ukončil v krypte svoj život,“ ozrejmil Černý.

 

 

img

Mercedes 320 C, v ktorom Heydrich cestoval v čase atentátu.

 

Dodal, že totožnosť zbrane s výrobným číslom 539370, ktorú verejnosti prvýkrát predstavil vo svojom dokumente Anthropoid – zákruta, a jej spojenie s Jozefom Gabčíkom potvrdzujú údaje z Londýna, ako aj z Berlína.

 

Jej osudy po boji v krypte boli komplikované. Najprv sa jej, tak ako ostatných vecí padlých československých vojakov, zmocnili Nemci a uložili v sídle gestapa v Petschkovom paláci. Po vojne tieto veci odviezli na iné miesto. 

 

Teraz je predmetná zbraň v súkromnom vlastníctve, jej majiteľ si praje zostať v anonymite. Pištoľ však nekupoval ako Gabčíkovu zbraň, v tom čase to nebolo známe, aj keď sa dalo predpokladať, že patrila niektorému z výsadkárov.

 

img

Reinhard Heydrich

 

Sten, ktorý sa Gabčíkovi zasekol, zostáva zatiaľ nezvestný. Historici veria, že by sa časom mohol nájsť aj ten.

 

Po atentáte z 27. mája 1942 nasledovala v Protektoráte Čechy a Morava tzv. heydrichiáda – nacistický teror a masové popravy, ktoré vyvrcholili v júni 1942 vyhladením českých obcí Lidice a Ležáky nemeckou armádou. Jozef Gabčík sa narodil v roku 1912 v Poluvsí, ktoré je dnes mestskou časťou Rajeckých Teplíc.

 

Možno vás zaujme: Masakra na škole má nečakanú dohru. Zomrel manžel zastrelenej učiteľky

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies