Našli krídla vtákov z čias dinosaurov zaliate v jantári

NETKY.SK • 29 Jún 2016, 13:56 • 2 min
Našli krídla vtákov z čias dinosaurov zaliate v jantári

NAY PYI TAW - Medzinárodný tím vedcov objavil na severovýchode Mjanmarska dve vtáčie krídla zaliate v jantári, ktorých vek určili na 99 miliónov rokov. Ide o krídla mláďat a hoci sú fosílie iba dva až tri centimetre dlhé, vedcom môžu poskytnúť množstvo nových informácií o evolúcii vtákov.

slovakia

left justify in out

Odborníci na čele so Xingom Lidom z China University of Geosciences použili röntgen, aby preskúmali štruktúru a usporiadanie kostí a peria. Na krídlach okrem pozostatkov zafarbenia objavili aj malé pazúriky, ktoré umožňovali mláďatám liezť po stromoch a hľadať si potravu. V jantári tiež objavili škrabance, ktoré naznačujú, že vtáčatá boli ešte nažive, keď sa zachytili do lepkavej živice stromov.

 

Anatómia kostí naznačuje, že šlo o zástupcov skupiny Enantiornithes, do ktorej patrilo množstvo druhov žijúcich v období kriedy. Predstavitelia tejto skupiny vyhynuli spoločne s dinosaurami pred 66 miliónmi rokov. "Fakt, že už tieto malé vtáčatá sa driapali po stromoch, nám prezrádza, že boli veľmi dobre vyvinuté. Boli pripravené na život ihneď po vyliahnutí. Nečakali v hniezde, kým ich rodičia nakŕmia, ale potravu si hľadali samé," uviedol Lida, ktorý spoločne s kolegami informoval o objave v časopise Nature Communications.

 

"Na pierkach môžeme pozorovať každé jedno vlákno a chĺpok. Môžeme napríklad zistiť, z akej časti tela perie pochádza. Dokonca sú na ňom aj viditeľné obrysy farebných pruhov a bodiek," dodal Mike Benton z Bristolskej univerzity.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona