Nasledujúceho prezidenta budú voliť už občania, nie poslanci

NETKY.SK • 9 Február 2012, 07:35 • 2 min
Nasledujúceho prezidenta budú voliť už občania, nie poslanci

Nasledujúceho prezidenta budú voliť už občania, nie poslanci - Politika O nástupcovi úradujúceho českého prezidenta Václava Klausa na Pražskom hrade rozhodnú občania v priamych prezidentských voľbách. Príslušnú novelu ústavy ČR dnes po niekoľkohodinovej p

slovakia

left justify in out

imgO nástupcovi úradujúceho českého prezidenta Václava Klausa na Pražskom hrade rozhodnú občania v priamych prezidentských voľbách.

Príslušnú novelu ústavy ČR dnes po niekoľkohodinovej "politickej bitke" schválil Senát Parlamentu ČR. Za návrh hlasovalo 49 senátorov, proti bolo 22 ich kolegov, informovala Česká televízia.

Schválený návrh predpokladá podľa servera iDnes.cz usporiadanie prezidentských volieb, ktorých víťaza určí druhé kolo v prípade, že by v prvom nikto nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov. Na predloženie kandidatúry bude potrebná podpora 20 poslancov, desiatich senátorov alebo petícia s podpismi 50.000 občanov.

Kým senátor Jiří Dienstbier, podpredseda opozičných sociálnych demokratov, navrhol schválenie predloženého návrhu bezo zmien, šéfka klubu senátorov za vládnucu TOP 09 Soňa Paukrtová navrhla zamietnutie predlohy. Pochybnosti však netajil ani Jaroslav Kubera z Občianskej demokratickej strany (ODS), podľa ktorého nie je jasné, čo by mala priama voľba hlavy štátu priniesť. Narážal predovšetkým na obmedzenie právomocí prezidenta, ktoré Poslanecká snemovňa schválila spoločne s priamou voľbou.

Z parlamentných strán má svojho prezidentského kandidáta iba TOP 09 v osobe svojho predsedu, súčasného šéfa českej diplomacie Karla Schwarzenberga. Kandidát vládnucej ODS vzíde zrejme z dvojice Miroslava Němcová (súčasná predsedníčka Poslaneckej snemovne) a Přemysl Sobotka (prvý podpredseda Senátu). KDU-ČSL by do boja o Hrad rada vyslala europoslankyňu Zuzanu Roithovú, známu napríklad kritickým postojom k protipirátskej zmluve ACTA. O účasti v priamych prezidentských voľbách sa hovorí aj v súvislosti s expremiérmi Janom Fischerom a Milošom Zemanom, či neúspešným kandidátom sociálnych demokratov v ostatných voľbách hlavy štátu, ekonómom Janom Švejnarom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies