Nasledujúce dni vydali meteorológovia výstrahy pred vysokými teplotami

NETKY.SK • 4 August 2015, 12:56 • 2 min
Nasledujúce dni vydali meteorológovia výstrahy pred vysokými teplotami

BRATISLAVA - Dnes nás čaká horúce počasie. Obloha sa vyjasní a bude slnečno. Počasie u nás ovplyvňuje tlaková výš, denné teploty dosiahnu 29 až 34 stupňov Celzia.

slovakia

left justify in out

Na západnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné 31 až 34 stupňov C.

Na strednom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné 29 až 33 stupňov C.
Na východnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné 29 až 33 stupňov C.

Počasie na horách: 
Vo výške 1000 m malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota 12 a najvyššia denná 26 stupňov C.
Vo výške 1500 m malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota 10 a najvyššia denná 21 stupňov C.
Vo výške 2000 m malá oblačnosť, najnižšia ranná teplota 8 a najvyššia denná 16 stupňov C.

Situácia: Počasie u nás ovplyvňuje tlaková výš.
Ozón: 7% pod úrovňou dlhodobého priemeru (308 DJ)

 

Nasledujúce dni bude na Slovensku horúco. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy pred vysokými teplotami. Treba s nimi počítať v stredu (5.8.) a vo štvrtok (6.8.). Dnešok je zatiaľ bez výstrah.

 

V stredu sa teplota vzduchu oteplí na 33 až 35 stupňov Celzia najmä v Bratislavskom, Banskobystrickom, Košickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Od 12.00 do 17.00 h tam platí výstraha prvého stupňa.

 

img

 

Vo štvrtok sa na západe a juhu Slovenska ešte viac oteplí. Pre Bratislavský, Nitriansky, Trnavský kraj a časť Banskobystrického Trenčianskeho a Košického kraja platí výstraha druhého stupňa. Teploty tam dosiahnu 35 až 36 stupňov Celzia. V Žilinskom a Prešovskom kraji bude maximálne 30 až 32 stupňov, čo je príznačné pre výstrahy prvého stupňa.

 

img

 

Počas horúcich dní by ľudia nemali podceňovať pitný režim. "Vodu je potrebné piť aj vtedy, keď nepociťujete smäd," pripomína hlavný hygienik SR Ivan Rovný jedno z pravidiel počas letných horúcich dní.

 

Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Nevhodné sú nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú malinovky, pivo, alkohol či káva. Ideálna je obyčajná voda, najlepšie vlažná. Piť treba pravidelne v menších dávkach.

 

Horúčavy prinášajú so sebou zdravotné riziká v podobe kolapsových stavov. Viac sú ohrozené ženy. Problém môžu mať napríklad i ľudia s kardiovaskulárnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, ako aj starší ľudia.

 

Pozor si treba počas horúcich dní dávať aj na klimatizáciu. S tou to netreba preháňať. Aby nám neškodila, rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nesmie byť vyšší ako päť, maximálne sedem stupňov Celzia. "Náhle zmeny teplôt vzduchu za krátky časový úsek predstavujú pre organizmus stresovú situáciu, vznik tzv. teplotného šoku," vysvetlil Rovný.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona