Následník britského trónu princ Charles dnes oslavuje šesťdesiatpäťku

NETKY.SK • 14 November 2013, 07:21 • 2 min
Následník britského trónu princ Charles dnes oslavuje šesťdesiatpäťku

LONDÝN – Šesťdesiatpäť rokov sa vo štvrtok dožije následník britského trónu princ z Walesu - Charles Philip Arthur George.

slovakia

left justify in out

Najstarší syn britskej kráľovnej Alžbety II. a princa Philipa, vojvodu z Edinburghu, sa narodil 14. novembra 1948 v Buckinghamskom paláci v Londýne. Princovu matku Elizabeth korunovali 12. júna 1953 za kráľovnú Alžbetu II., čím sa princ ako štvorročný stal následníkom britského trónu. Oficiálne ho na tento post vymenovali v roku 1969 na Caernarfornskom hrade vo Walese.

Princ Charles od roku 1967 študoval archeológiu a antropológiu na Cambridgskej univerzite, na konci prvého ročníka prestúpil na históriu. Štúdium ukončil v júni 1970 s titulom bakalár. Na univerzite bol členom tamojšej divadelnej skupiny a s úspechom hral konské pólo. V súlade s tradíciou absolvoval v rokoch 1971 až 1976 vojenskú službu v letectve a námorníctve.

Medzi princove záujmy patrí životné prostredie, architektúra, poľnohospodárstvo, školstvo, alternatívna medicína, hudba, história, archeológia, lietanie, konské pólo, rybárčenie či maľba akvarelov. Za knihu A Vision of Britain (Predstava o Británii, 1989), v ktorej kritizoval modernú architektúru, ho v monarchii v roku 1990 vyhlásili za autora roka.

Následník britského trónu princ Charles vlastní niekoľko rezidencií - Clarence House je jeho oficiálnym londýnskym sídlom, Highgrove House má v Cornwalle a Birkhall sa nachádza v Škótsku. Vo Walese vlastní princ Charles sídlo Llwynywermod. Je patrónom alebo prezidentom viac ako 400 charitatívnych organizácii.

Celý svoj dospelý život princ Charles miloval Camillu Rosemary Shandovú. Princ Charles bol predstavený Camille na zápase konského póla v roku 1971. Ich vzťah bol príbehom lásky, ktorú nerozbilo ani odlúčenie, nepriazeň verejnosti a dokonca ani manželstvá oboch jeho aktérov. Ona sa vydala za muža menom Andrew Parker-Bowles a on sa 29. júla 1981 oženil s lady Dianou Spencerovou. Charlesovo manželstvo sa skončilo 28. augusta 1996 rozvodom. Mali spolu dvoch synov. Prvorodený William Arthur Philip Louis, známy ako princ William sa narodil 21. júna 1982. Druhý syn Henry Charles Albert David, známy ako princ Harry, sa narodil 15. septembra 1984. Princezná Diana zomrela na následky tragickej autonehody vo francúzskom Paríži dňa 31. augusta 1997.

Na radnici vo Windsore sa princ Charles zosobášil s o rok staršou Camillou. Stalo sa tak po ich viacročnom vzťahu a osem rokov po úmrtí Charlesovej prvej manželky princeznej Diany. Jednoduchý obrad sa uskutočnil 9. apríla 2005 s vylúčením verejnosti.

Princ Charles sa nikdy nestal miláčikom širokej verejnosti. Jeho život sa niesol v tieni jeho slávnej matky Alžbety II. a nebohej manželky - mladej, atraktívnej Diany. Od Dianinej smrti si však Charles aspoň čiastočne získal naspäť priazeň verejnosti, najmä pre láskavý a starostlivý vzťah ku svojim synom Williamovi a Harrymu, ktorých mal z prvého manželstva. Mal zároveň veľmi blízky vzťah so svojou starou mamou Alžbetou - kráľovnou matkou a jej smrť ho hlboko zasiahla. Princ Charles sa 22. júla 2013 stal starým otcom. Manželka jeho syna princa Williama Kate porodila chlapca, ktorý dostal meno George Alexander Louis. Oficiálne sa tituluje Jeho kráľovská výsosť princ George z Cambridgea. Je v poradí tretím následníkom britského trónu.

Britský následník trónu princ Charles dvakrát navštívil aj Slovenskú republiku. Prvý raz ešte spolu s prvou manželkou princeznou Dianou 8. mája 1991 pri príležitosti oficiálnej návštevy Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR).


Druhý raz prišiel na pozvanie prezidenta SR Rudolfa Schustera 1. novembra 2000 na dvojdňovú oficiálnu návštevu už samostatnej Slovenskej republiky. Po stretnutiach s najvyššími ústavnými činiteľmi si princ pozrel katolícke kostolíky z 13. storočia v Ponikách a Zolnej, vyzdobené freskami pripomínajúcimi talianske baziliky, a absolvoval 40-minútovú prechádzku v národnej prírodnej rezervácii Badínsky prales.

Princ Charles má na panstve v Highgrove v strednom Anglicku časť Slovenska – nachádzajú sa tam semenáčiky brestu horského, ktorý je vo viacerých európskych krajinách ohrozovaný znečisteným životným prostredím a ochorením grafiózou. Stromy vypestovali v škôlkarskom stredisku Šariš v Slánskych vrchoch a do Veľkej Británie ich dodali na osobnú žiadosť samého princa.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies