Následkom neúrody sa ceny základných potravín zvýšia

NETKY.SK • 8 November 2010, 08:34 • 2 min
Následkom neúrody sa ceny základných potravín zvýšia

Následkom neúrody sa ceny základných potravín zvýšia

slovakia

left justify in out

img

Z pohľadu obchodníkov tohtoročné rozsiahle záplavy a následná neúroda poľnohospodárskych plodín na Slovensku a v susedných krajinách spôsobia, že sa ceny základných potravín v najbližších mesiacoch v obchodoch určite zvýšia.
      "Ceny niektorých potravín sú totiž závislé od úrody a cenové pohyby smerom nahor sa dajú očakávať u tovarov, ako sú napr. olej, mlieko a mliečne výrobky, pekárenské výrobky, zelenina a zemiaky," uviedol pre TASR generálny sekretár Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR Jozef Orgonáš. Obchodníci sa podľa jeho slov u základných potravín usilujú udržať nízke pultové ceny čo najdlhšie, väčšinou však podľahnú tlaku výrobcov a ceny zvýšia. Nechcú "svojich" dodávateľov stratiť. Zákazníci pri bežných nákupoch však už teraz evidujú o niečo vyššie ceny niektorých tovarov. Ich hladina sa však ďalej zvýši v tomto a budúcom roku tiež, avizujú obchodníci.
      Hoci podľa aktuálneho údaju Štatistického úradu (ŠÚ) SR sa ceny v maloobchode na vnútornom trhu zvýšili len o 10,7 %, ceny niektorých základných potravín porastú viac, podotkol predseda spotrebného družstva COOP Jednota Slovensko (CJS) Gabriel Csollár.
      Kým ceny mlieka a mliečnych výrobkov sa podľa vrchného riaditeľa  sekcie obchodu CJS Jána Bilinského zvýšia o 5 až 8 % a v dôsledku neúrody repky a slnečnice sa ceny oleja zvýšia o 10 % až 15 %, múka zdražie do 30 %, čo zdvihne ceny chleba a pečiva. U cukru zatiaľ družstevný systém CJS drží cenu cukru, ale od 1. januára 2011 dodávatelia hlásia rast tejto komodity o 5 % až 30 %.
      Podľa riaditeľa záplavy na Slovensku a v Maďarsku sa najvýraznejšie premietnu do cenovej úrovne ovocia a zeleniny, napr. ceny kapusty, cibule a zemiakov poskočia o 50 až 100 %.
      Na základe monitoringu cien 15 až 20 položiek v regióne však predstavitelia CJS nákupnú turistiku Slovákov v okolitých krajinách nepredpokladajú. Ceny základných potravín napr. v Česku a Maďarsku sú vyššie ako na Slovensku, a preto pre Slovákov tam nie je výhodnejší nákup, dodal Bilinský.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies