Našla sa prvá z čiernych skriniek havarovaného airbusu

NETKY.SK • 12 Január 2015, 09:42 • 2 min
Našla sa prvá z čiernych skriniek havarovaného airbusu

PANGKALAN BUN - Potápači v pondelok našli prvú z dvoch takzvaných čiernych skriniek lietadla AirAsia, ktoré sa pred vyše dvoma týždňami zrútilo do Jávskeho mora pri ostrove Borneo.

slovakia

left justify in out

Podľa šéfa indonézskej štátnej pátracej a záchranárskej agentúry Henryho Bambanga Soelistya sa záznamník letových údajov nachádzal pod časťou potopeného krídla a na hladinu sa ho podarilo vyzdvihnúť v skorých ranných hodinách miestneho času. Nasadené zložky tak zaznamenali významný úspech po tom, ako hľadanie častí vraku a obetí nešťastia doteraz napredovalo iba pomaly pre nepriaznivé počasie. Ešte v sobotu vyzdvihli na hladinu pomocou vzduchových vakov chvost lietadla.

 

Potápači sa začali k čiernym skrinkám približovať už v nedeľu, keď posádky troch indonézskych lodí zachytili intenzívny signál vychádzajúci z daného miesta. Vzhľadom na zlé podmienky ju však spočiatku nevideli, povedal operačný koordinátor Suryadi Bambang Supriyadi, ktorý predtým informoval o polohe záznamníka v približne 30-metrovej hĺbke pod hladinou. Nález teraz dopravia do Jakarty, kde sa uskutoční analýza údajov. Podľa vyšetrovateľa indonézskeho Národného výboru pre bezpečnosť dopravy Nurcahya Utoma by mohlo ich sťahovanie zo záznamníka trvať až dva týždne. 

 

Lietadlo typu Airbus A320-200 so 162 cestujúcimi a členmi posádky zmizlo 28. decembra počas letu z indonézskej Surabaye do Singapuru pri Borneu. Krátko predtým, ako dispečeri s lietadlom stratili kontakt, piloti žiadali o zmenu výšky pre nepriaznivé počasie, vzhľadom na premávku však dostali len čiastočné povolenie. Airbus bol v tom čase približne v polovici letu. Doteraz sa podarilo nájsť telesné pozostatky 48 ľudí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona