Náskok Obamu pred Romneym sa zmenšil na tri percentá

NETKY.SK • 3 Október 2012, 08:18 • 2 min
Náskok Obamu pred Romneym sa zmenšil na tri percentá

Náskok Obamu pred Romneym sa zmenšil na tri percentá - Politika V utorok zverejnený celoštátny prieskum medzi pravdepodobnými americkými voličmi ukázal, že náskok prezidenta Baracka Obamu pred republikánskym súperom Mittom Romneym sa zmenšil na tri percen

slovakia

left justify in out

img

V utorok zverejnený celoštátny prieskum medzi pravdepodobnými americkými voličmi ukázal, že náskok prezidenta Baracka Obamu pred republikánskym súperom Mittom Romneym sa zmenšil na tri percentá.

Najnovší prieskum verejnej mienky, uskutočnený televíznou stanicou NBC News a novinami Wall Street Journal, ukázal, že 49 percent opýtaných ľudí bude voliť Obamu a 46 percent si v novembrových prezidentských voľbách vyberie Romneyho. Trojpercentný rozdiel je zároveň stanovený ako možná odchýlka prieskumu.

Podľa predchádzajúceho prieskumu NBC a Wall Street Journal mal Obama päťpercentný náskok pred Romneym - získal 50 percent hlasov prípadných voličov oproti 45 percentám hlasov pre rivala Romneyho. Tento prieskum sa uskutočnil krátko po zjazdoch oboch politických strán, demokratickej a republikánskej.

Prieskum tiež naznačil, že medzi registrovanými voličmi má demokrat Obama o sedem percent voličov viac než Romney. Volilo by ho 51 percent opýtaných, Romneyho 44 percent. 

Televízia NBC zverejnila v utorok výsledky na svojej webovej stránke. Prezidentské voľby v USA sa budú konať už o mesiac 6. novembra.

Obamová podporila manžela v Ohiu na voľbách v skoršom termíne


Prvá dáma Spojených štátov Michelle Obamová sa zúčastnila na volebnom zhromaždení v americkom štáte Ohio, kde sa v utorok už začalo hlasovanie v skoršom termíne - 35 dní pred novembrovými voľbami.

Ohio patrí vo voľbách ku kľúčovým americkým štátom, v ktorých je veľké množstvo stranícky nevyhranených voličov. Demokrati dúfajú, že budú v Ohiu vo výhode vzhľadom na náskok z prieskumov verejnej mienky.

"Budeme sedieť so založenými rukami a pozerať sa, ako sa stráca všetko, za čo sme pracovali a bojovali?" pýtala sa Obamová na zhromaždení v Cincinnati, kde sa zišlo zhruba 6800 ľudí.

Manželka šéfa Bieleho domu zdôraznila, že celá ich práca a všetko, čo urobili, je v stávke v novembrových voľbách. "Tu v Ohiu je už deň volieb", dodala Obamová. Vyzvala voličov, aby osobne alebo poštou odovzdali svoj hlas v skoršom termíne, čo je hlavnou časťou stratégie Obamovej kampane v Ohiu a ďalších štátoch so stranícky nevyhranenými voličmi. 

V roku 2008 bolo približne 30 percent hlasov odovzdaných v skoršom termíne. Z toho takmer 60 percent uprednostnilo Obamu. Vedenie Obamovej kampane sa snaží presvedčiť prinajmenšom polovicu možných prívržencov, aby v Ohiu i inde volili skôr.

Po mesiacoch tesného súperenia v Ohiu tam Obama teraz vedie nad svojím republikánskym vyzývateľom Mittom Romneym o päť percent, uvádza prieskum organizácie RealClearPolitics. V Ohiu je v týchto voľbách registrovaných približne 7,8 milióna voličov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies