Násilnosti v pohraničí medzi KDR a Burundi si vyžiadali najmenej 36 obetí

NETKY.SK • 17 September 2017, 06:00 • 2 min
Násilnosti v pohraničí medzi KDR a Burundi si vyžiadali najmenej 36 obetí

BAMAKO - Ozbrojené zrážky, ktoré vypukli v piatok na hraniciach medzi Burundi a Konžskou demokratickou republikou (KDR), si vyžiadali životy najmenej 36 utečencov z Burundi.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry AP o tom dnes informoval vyslanec OSN v KDR Maman Sidikou, podľa ktorého si potýčky vyžiadali aj zranených. Sidikou vo svojom vyhlásení uviedol, že potýčky vypukli v oblasti Kamanyola v provincii Sud-Kivu, keď utečenci a žiadatelia o azyl z Burundi protestovali proti vyhosteniu štyroch Burundčanov z KDR. K eskalácii násilností došlo po tom, ako prišiel o život jeden zo zasahujúcich príslušníkov armády KDR.

 

Veliteľ pakistanskej jednotky pôsobiacej v KDR v rámci misie OSN spresnil, že medzi obeťami je 15 žien. Miestni obyvatelia sa pre AP vyjadrili, že k násilnostiam došlo po tom, ako niekoľko burundských utečencov prišlo do kancelárie tajnej služby v Kamanyole a zaujímali sa tam o osud štyroch zadržaných utečencov.

 

Očitá svedkyňa Aline Nduwarugirová spresnila, že niektorí z utečencov začali do konžských vojakov hádzať kamene, na čo oni odpovedali paľbou.

 

Podľa starostu Kamanyoly Bertina Bisimwu bolo pri incidente zranených viac ako 100 ľudí. Kongo je domovom tisícov utečencov z Burundi, ktorí svoju vlasť opustili v roku 2015 počas politicky motivovaných násilností.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona