Násilnosti si podľa armády v Mjanmarsku vyžiadali takmer 400 obetí

NETKY.SK • 2 September 2017, 11:37 • 2 min
Násilnosti si podľa armády v Mjanmarsku vyžiadali takmer 400 obetí

TEKNAF - Násilnosti, ktoré podľa mjanmarskej armády vyvolali útoky vzbúrencov z moslimskej menšiny Rohingov na bezpečnostné zložky, si vyžiadali už takmer 400 obetí.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom mjanmarské úrady, pričom obe strany konfliktu sa navzájom obviňujú z páchania zverstiev.

Počet obetí, ktorý v piatok prostredníctvom sociálnej siete Facebook zverejnil veliteľ mjanmarskej armády, predstavuje oproti pôvodnej stovke obrovský nárast. Väčšinu z 399 mŕtvych, s výnimkou 29, tvoria podľa úradov povstalci.

Zástancovia Rohingov tvrdia, že bezpečnostné zložky vypaľujú dediny, strieľajú na civilistov a ostatných nútia k úteku, pričom podľa nich zabili už stovky civilistov. Vláda, naopak, viní povstalcov z podpaľovania vlastných domov a zabíjania budhistov v Arakanskom štáte.

Podľa odhadov žije v mjanmarskom Arakanskom štáte približne jeden milión príslušníkov etnika. V prevažne budhistickej krajine čelí moslimská menšina prenasledovaniu, vláda ich odmieta uznať za legitímnu domorodú etnickú menšinu a nepriznáva im občianske a základné práva. Podľa odhadov ušlo počas najnovšej vlny násilností do Bangladéša minimálne 40-tisíc Rohingov, pričom podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu ich len v prvých šiestich dňoch bolo 18-tisíc. Organizácia Spojených národov minulý týždeň vyzvala Bangladéš, aby prijímal Rohingov utekajúcich pred násilím a uviedla, že je pripravená krajine pomôcť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies