Násilnosti na izraelsko-sýrskych hraniciach si vyžiadali najmenej 20 mŕtvych

NETKY.SK • 6 Jún 2011, 09:10 • 2 min
Násilnosti na izraelsko-sýrskych hraniciach si vyžiadali najmenej 20 mŕtvych

Násilnosti na izraelsko-sýrskych hraniciach si vyžiadali najmenej 20 mŕtvych

slovakia

left justify in out

img

Najmenej 20 mŕtvych a 325 zranených si dnes vyžiadala streľba izraelských vojakov na propalestínskych demonštrantov, ktorí sa zo sýrskej strany priblížili k hraniciam okupovaných Golanských výšin. S odvolaním sa na sýrsku štátnu televíziu to oznámila agentúra AP.
      Pri hraničnom oplotení za zišlo niekoľko stoviek ľudí, aby si pripomenuli 44. výročie skončenia arabsko-izraelskej vojny z roku 1967. Šesťdňová vojna sa skončila porážkou Arabov. Izrael následne obsadil sýrske Golanské výšiny, Predjordánsko, východný Jeruzalem a pásmo Gazy.
      "Kto sa pokúsi prekročiť hranice, bude zastrelený," kričali vojaci cez megafóny na demonštrantov.
      Izrael vopred varoval, že zabráni zopakovaniu podobnej demonštrácie z 15. mája, keď na 48. výročie vzniku židovského štátu prenikli cez jeho hranice stovky ľudí a viac ako desať demonštrantov pri násilnostiach zahynulo.
      Izraelskí predstavitelia naznačili, že protesty na Golanských výšinách inicioval sýrsky prezident Bašár Asad, aby odvrátil medzinárodnú pozornosť od krvavého potláčania povstania proti jeho vláde. Pohraničné protesty neozbrojených demonštrantov vyvolali v Izraeli obavy, že Palestínčania pristúpili na novú taktiku a snažia sa vyvolať násilné reakcie Izraela s cieľom získať podporu sveta pre svoju vec.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies