Násilnícka Petra priznala brutálne týranie matky, odsúdili ju na tri roky

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 14:59 • 2 min
Násilnícka Petra priznala brutálne týranie matky, odsúdili ju na tri roky

BANSKÁ BYSTRICA – Trest odňatia slobody na tri roky s podmienečným odkladom, psychiatrické liečenie a ďalšie obmedzenia za týranie vlastnej matky vymeral dnes Okresný súd v Banskej Bystrici pre 22-ročnú Petru H. z tohto mesta.

slovakia

left justify in out

Dcéra jeden rok matke vulgárne nadávala, ponižovala ju, fyzicky napádala a hrozila zabitím. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátorka i obžalovaná sa k nemu vyjadria v zákonnej lehote.
Matku Petra atakovala od začiatku minulého roka do januára tohto roku. Vyčítala 67-ročnej matke Márii, že je zodpovedná za zdravotný stav otca a tvrdila, že ak sa mu niečo stane, tak si má vykopať hrob. Matke preto denne vulgárne nadávala, rôznymi spôsobmi ju ponižovala, vyhrážala zabitím rodinných príslušníkov a že jej odsekne nohu.

 

Opakovane ju fackala, chytala pod krk, škrtila, bila päsťami, škrabala po tvári a rukách. Po tom, ako matka vyhľadala lekára, Petra ju zhodila na zem, bila päsťami a kopala. Matka privolala pomoc a násilná dcéra za týranie blízkej osoby skončila vo väzbe.


Na pojednávaní Petra vyhlásila, že je vinná a ľutuje, čo matke robila. Za zločin týrania blízkej osoby súd uložil Petre podmienečný trest odňatia slobody na tri roky so skúšobnou dobou päť rokov, pričom ako poľahčujúce okolnosti senát zobral priznanie Petry i jej vek blízky mladistvému.

 

Zároveň súd stanovil, že v skúšobnej dobe sa musí Petra podrobiť probačnému dohľadu súdu, nesmie sa priblížiť k týranej matke na vzdialenosť menšiu ako päť metrov, ani sa zdržiavať blízko bytu rodičov a musí si nájsť zamestnanie. V tejto súvislosti súd rozhodol o použití technických prostriedkov na sledovanie pohybu obžalovanej, ktoré sa v podobe tzv. náramkov zvyčajne upevňujú na členok. Zároveň matka ako chránená osoba dostane zariadenie varovania blízkosti. Petra je tiež povinná si v skúšobnej dobe nájsť zamestnanie a podrobiť sa psychiatrickej liečbe ambulantnou formou.


Rozsudok nie je právoplatný, pretože prokurátorka navrhovala uložiť nepodmienečný trest na spodnej hranici sadzby, čo je v tomto prípade sedem rokov. K rozsudku sa nevyjadrila ani obžalovaná, hoci senát vyhovel návrhu jej obhajkyne na uloženie podmienečného trestu. Podľa znalcov je Petra za svoje správanie plne zodpovedná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies