Násilná kriminalita v USA rastie, k 90. rokom má však ďaleko

NETKY.SK • 27 September 2016, 06:37 • 2 min
Násilná kriminalita v USA rastie, k 90. rokom má však ďaleko

WASHINGTON - Počet vrážd a prípadov zabitia z nedbalosti v Spojených štátoch v roku 2015 stúpol oproti predchádzajúcemu roku o 10,8 percenta.

slovakia

left justify in out

Strelné zbrane boli použité v dvoch tretinách týchto prípadov. Ide o najväčší medziročný nárast za uplynulých najmenej 20 rokov, informoval v pondelok denník New York Times s odvolaním sa na nové štatistiky zverejnené Federálnym úradom pre vyšetrovanie (FBI).


Napriek tomu je počet vrážd stále zhruba o polovicu nižší ako v 90. rokoch, keď dosiahol vrchol v dôsledku užívania cracku a kokaínu.


Podľa FBI bolo vlani v USA zaregistrovaných takmer 16.000 vrážd, značná časť z nich v siedmich veľkých mestách Chicago, Baltimore, Houston, Milwaukee, Filadelfia, Kansas City a Washington. Najhoršia situácia je v Chicagu, kde tento rok došlo už k viac ako 500 vraždám - to je viac ako za celý minulý rok.


V prípade miest vstupujú podľa odborníkov do hry rôzne faktory, najme obchodovanie s drogami, vojny gangov a dostupnosť zbraní.


Celkový počet násilných trestných činov v uplynulom roku v porovnaní s rokom 2014 dosiahol takmer 1,2 milióna, čo predstavuje nárast o 3,9 percenta. Podľa New York Times je to aj tak tretia najnižšia úroveň za ostatných 15 rokov.
Hovorca Bieleho domu Josh Earnest v tejto súvislosti povedal, že štatistiky ukazujú, že miera násilnej trestnej činnosti klesla počas úradovania prezidenta Baracka Obamu o 15 percent.


Nová štatistika FBI bola zverejnená len niekoľko hodín pred prvým televíznym duelom prezidentských kandidátov Hillary Clintonovej a Donalda Trumpa, ktorý by sa mal venovať aj téme kriminality.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies