Násilie v uliciach Bosny ustúpilo, zranených bolo najmenej 220 ľudí

NETKY.SK • 9 Február 2014, 10:21 • 2 min
Násilie v uliciach Bosny ustúpilo, zranených bolo najmenej 220 ľudí

SARAJEVO - Bezprostrednou príčinou nepokojov bola protestná akcia v Tuzle, kde demonštranti požadovali rezignáciu regionálnej vlády a zrušenie série podozrivých privatizácií.

slovakia

left justify in out

Bosnianske orgány vyšetrujú príčiny trojdňových násilných protivládnych protestov, v ktorých bolo od stredy, podľa agentúry DPA, zranených 220 ľudí, zväčša policajtov.

Kancelária prokurátora v Tuzle, kde sa protesty zrodili, tiež začala vyšetrovať príčinu požiaru, v ktorom zhorelo sídlo regionálnej správy, napísali dnes internetové noviny Dnevni avaz.

Agentúra Reuters uviedla, že pouličné nepokoje, ktoré pripomenuli bosniansku vojnu z rokov 1992-95, dnes utíchli. Iba malé protestné akcie sa uskutočnili v hlavnom meste Sarajeve a v Bihači na severozápade Bosny. V epicentre protestov v Tuzle pomáhali dnes desiatky ľudí odstrániť trosky zničenej budovy regionálnej správy.

Protesty, v ktoré vyústila nespokojnosť občanov s vládnou korupciou a úrovňou ich chudoby, sa skončili zatknutiami desiatok ľudí. Medzi zadržanými v Mostare bol aj prominentný odborový predák Josip Milič.

Bezprostrednou príčinou nepokojov bola protestná akcia v Tuzle, kde demonštranti požadovali rezignáciu regionálnej vlády a zrušenie série podozrivých privatizácií. V ich dôsledku sa bývalé priemyselné centrum zmenilo na mesto nezamestnaných.

Zatiaľ čo sa protest v Tuzle skončil sľubom predstaviteľov regionálnej správy. že odstúpia a posúdia zoznam požiadaviek demonštrantov, vrátane výzvy, aby ich nahradila dočasná správa zložená z "neskompromitovaných expertov", v Sarajeve a ďalších mestách vypukli násilnosti, horeli budovy a autá. V Sarajeve podpálili protestujúci sídlo trojčlenného predsedníctva krajiny a národný archív, časť z ktorého zhorela.

Odbory, ktoré iniciovali prvý protest, odsúdili podpaľačské útoky mladých, maskovaných mužov. Bosniansky minister bezpečnosti Fahrudin Radončič odmietol špekulácie, že ide o pokus o prevrat.

"Toto nie je puč, je to mlátenie okolo seba na protest proti neschopnosti zodpovedných orgánov a proti korupcii," citovali ho noviny Dnevni avaz.

Bosnu sužujú etnické spory odkedy sa v 90. rokoch odtrhla od bývalej Juhoslávie.

V roku 1995 bola Bosna rozdelená na etnické časti na základe dohody, ktorú sprostredkovali USA. Etnické konflikty však pokračujú a bránia prijatiu potrebných reforiem. Ich výsledkom je všadeprítomná korupcia a približne 40-percentná nezamestnanosť, uzavrela agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona