Násilie v Macedónsku znepokojilo aj šéfa OSN, Pan Ki-mun vyzval k zdržanlivosti

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 10:41 • 2 min
Násilie v Macedónsku znepokojilo aj šéfa OSN, Pan Ki-mun vyzval k zdržanlivosti

NEW YORK - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-mun vyjadril dnes znepokojenie v súvislosti s násilím v macedónskom Kumanove a vyjadril sústrasť pozostalým po obetiach. Súčasne, ako vyplýva z jeho vyhlásenia, ktoré zverejnila svetová organizácia, vyzval všetky zúčastnené strany na zdržanlivosť a macedónsku vládu na garantovanie ľudských práv a slobody prejavu v krajine.

slovakia

left justify in out

Pan Ki-mun sa súčasne vyslovil za transparentné a objektívne objasnenie udalostí, informovala tlačová agentúra DPA.

Pri víkendovej operácii macedónskych policajných zložiek proti ozbrojenej skupine "teroristov" albánskeho pôvodu, ako uviedli macedónski činitelia, prišlo o život osem policajtov a 14 ozbrojencov.

 

Európska únia prijala správy zo severu tejto balkánskej krajiny so znepokojením. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá mala priamo v dejisku pozorovateľov, násilie v Kumanove odsúdila.

 

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vyzval v nedeľu Macedónsko na zdržanlivosť a transparentné vyšetrovanie násilností konštatujúc, že vývoj v Kumanove sleduje s veľkým znepokojením. "Je dôležité, aby všetci politickí a komunitní lídri spolupracovali na obnovení pokoja a viedli transparentné vyšetrovanie, aby sa zistilo, čo sa stalo... Vyzývam všetkých, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa ďalšej eskalácii v záujme krajiny a celého regiónu," vyhlásil podľa agentúry Reuters Stoltenberg.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies