Násilie v Egypte sa stupňuje: Do krajiny vstupujte len v nevyhnutných prípadoch!

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 11:39 • 2 min
Násilie v Egypte sa stupňuje: Do krajiny vstupujte len v nevyhnutných prípadoch!

KÁHIRA/BRATISLAVA – Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky označila obľúbenú dovolenkovú destináciu Egypt 2. Stupňom nebezpečenstva.

slovakia

left justify in out

Podľa stanoviska MZ SR by ste mali „zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí.“ Situácia v Egypte je napätá. Egyptská armáda v stredu večer pozastavila platnosť ústavy a rozhodla o zvrhnutí prezidenta. Tisíce demonštrantov, ktorí kempujú v uliciach Káhiry už celé dni, oslavovali vo veľkom túto novinu, pričom odpaľovali ohňostroje a trúbili z áut. Stúpenci Mursího naopak krok odsúdili ako vojenský puč. Ich zhromaždenie v hlavnom meste napadli neznámi útočníci so samopalmi. K zrážkam došlo aj v iných mestách vrátane Alexandrie, pričom zahynulo najmenej 10 ľudí. Celkovo si týždeň nepokojov, ktorý viedol k Mursího pádu, vyžiadali najmenej 50 obetí.

Druhý stupeň ohrozenia sa zatiaľ netýka turistických destinácií na pobreží Červeného mora. „Situácia v turistických centrách v južnom Sinaji a pozdĺž pobrežia Červeného mora je zatiaľ pokojná bez výraznejších prejavov nepokojov a násilností alebo iných bezpečnostných rizík. Slovenskí občania v týchto oblastiach by sa mali vo vlastnom záujme zdržiavať v turistických strediskách.“ Takisto by sa turisti radšej nemali zúčastňovať výletov do Káhiry, alebo iných väčších miest. 

Pri presunoch medzi hotelmi i letiskami je nutné mať pri sebe dostatočné zásoby tekutín pre prípad zdržania spôsobeného zablokovaním cesty alebo policajnými kontrolami. Slováci, ktorí už v Egypte sú, by sa mali vyhýbať verejným zhromaždeniam a urýchlene opúšťať miesta, na ktorých dochádza k potýčkam medzi miestnym obyvateľstvom. Ministerstvo zároveň pripomína, že je potrebné rešpektovať pokyny uniformovaných egyptských policajných a bezpečnostných zložiek alebo armády. 

Našu ambasádu v Káhire zatiaľ nezatvoríme. Podľa hovorcu rezortu diplomacie Borisa Gandela o tom zatiaľ ministerstvo neuvažuje. "K takémuto kroku nepristúpil žiadny zastupiteľský úrad členskej krajiny EÚ, s ktorými koordinujeme ďalšie kroky," dodal Gandel. Pre stupňujúce sa napätie v Egypte v utorok uzavrela svoje veľvyslanectvo v Káhire Kanada.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies