Násilie počas demonštrácie v Turecku sa skončilo smrťou mladého muža

NETKY.SK • 10 September 2013, 16:11 • 2 min
Násilie počas demonštrácie v Turecku sa skončilo smrťou mladého muža

ANKARA - Opozičná demonštrácia v meste Antakya na juhovýchode Turecka v pondelok vyústila do násilných stretov s políciou, ktoré si vyžiadali život 22-ročného muža.

slovakia

left justify in out

O udalosti v utorok informovala tlačová agentúra Dogan, podľa ktorej nemenovaný muž zomrel v nemocnici po tom, ako ho zasiahla do hlavy plechovka so slzotvorným plynom. Mŕtvy je pritom považovaný za šiestu obeť nepokojov sprevádzajúcich vlnu protestov proti konzervatívnej vláde premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Tá vypukla na prelome mája a júna v Istanbule a v menšej miere stále pokračuje.

Strety s políciou v pondelok hlásili aj zo samotného Istanbulu, kde prevažne maskovaní prívrženci krajne ľavicových skupín hádzali zápalné fľaše a stavili barikády. Najnovšie demonštrácie mali pritom vyjadriť podporu 14-ročnému chlapcovi v kóme, ktorého v Istanbule počas júnových nepokojov takisto zasiahla do hlavy plechovka so slzotvorným plynom. Na sociálnych sieťach sa objavili výzvy, aby sa demonštranti v utorok večer vrátili na istanbulské námestie Taksim, ktoré je ohniskom protestov. Demonštráciu proti policajnému násiliu plánujú aj v hlavnom meste Ankara. 

Odporcovia Erdoganovej politiky tvrdia, že presadzuje nedemokratické reformy smerujúce k islamizácii spoločnosti. Výsledkom násilia počas júnových protestov je podľa oficiálnych údajov päť mŕtvych a vyše 8000 zranených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies