Násilie páchané na ženách sa podľa prezidentky SR nerieši dostatočne

NETKY.SK • 25 November 2019, 20:31 • 2 min
Násilie páchané na ženách sa podľa prezidentky SR nerieši dostatočne

BRATISLAVA - V slovenskej spoločnosti chýba rázna odpoveď na násilie páchané na ženách. Na svojom facebookovom profile to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti Medzinárodného dňa eliminácie násilia páchaného na ženách.

slovakia

left justify in out

Zuzana Čaputová dnes prijala predstaviteľky mimovládnych organizácií, ktoré sa venujú problematike násilia páchaného na ženách. "Každá tretia žena na Slovensku zažila fyzické alebo sexuálne násilie a až štvrtina žien zažila násilie od vlastného partnera. Každá desiata žena bola znásilnená alebo sexuálne napadnutá a až polovica všetkých žien zažila sexuálne obťažovanie," napísala na sociálnej sieti hlava SR.

 

img

 

V spoločnosti podľa nej chýba rázna odpoveď na násilie v podobe legislatívy, ale aj celospoločenské odsúdenie týchto skutkov. "Iba 67 % občanov si myslí, že domáce násilie na ženách je neprijateľné a malo by byť trestané. Bezpečnosti žien nenapomáha ani to, že diskusia o násilí páchaného na ženách sa spravidla otáča k nesúvisiacim rodovým otázkam a ignoruje sa samotná existencia takéhoto násilia," uviedla prezidentka.

 

img


Vyjadrila sa aj k smrti Violy Macákovej, ktorú zavraždili tento mesiac v Bratislave. "Vražda Violy mnou vážne otriasla. Nesmieme čakať, kým sa situácia stane alarmujúcou, štatistiky, ale aj konkrétne obete nám už dnes ukazujú, že je dostatočne vážna na to, aby sme sa jej ako spoločnosť náležite venovali," dodala.

 

img


Medzinárodný deň eliminácie násilia páchaného na ženách bol vyhlásený 25. novembra v roku 1999. V tento deň sa začínajú celosvetové aktivity, a to v rámci kampane "16 dní aktivizmu proti násiliu páchanom na ženách", ktorá potrvá do 10. decembra, Medzinárodného dňa ľudských práv. Jej cieľom je upozorniť na skutočnosť, že napriek dlhodobému úsiliu je násilie páchané na ženách stále jednou z najrozšírenejších foriem porušovania ich ľudských práv.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies