Násilie na Blízkom východe neutícha, Izrael povoláva záložníkov

NETKY.SK • 20 November 2012, 08:06 • 2 min
Násilie na Blízkom východe neutícha, Izrael povoláva záložníkov

Násilie na Blízkom východe neutícha, Izrael povoláva záložníkov - Politika Násilie na Blízkom východe neutícha a ani počas siedmeho dňa krvavej eskalácie konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi nie je v dohľade skorá dohoda o prímerí. V noci na dnes izra

slovakia

left justify in out

img

Násilie na Blízkom východe neutícha a ani počas siedmeho dňa krvavej eskalácie konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi nie je v dohľade skorá dohoda o prímerí. 

V noci na dnes izraelské lietadlá znovu útočili na ciele v pásme Gazy, pokým z toho palestínskeho územia militanti opätovne odpaľovali rakety na Izrael, uviedla agentúra DPA.

Podľa palestínskych zdrojov zasiahlo izraelské vojenské letectvo v noci okrem iného budovu banky v meste Gaza, ktorej prostredníctvom vypláca mzdy radikálne hnutie Hamas, vládnuce v pobrežnom pásme. Viacero zranených previezli do nemocní, uviedla palestínska tlačová agentúra Maan. Terčom útoku boli tiež vládna budova a dom veliteľ milícií. Útoky hlásili aj z mesta Chán Júnis na juhu a miest Bajt Hánún a Bajt Láhija na severe pásma.

Izraelský spravodajský portál Ynet informoval, že len v pondelok vystrelili z Gazy 135 rakiet, z ktorých 67 dopadlo na izraelské územie. Ďalších 42 striel zachytili a zničili vo vzduchu. V noci na dnes dopadla podľa správy jedna strela na mestečko Ofakim, pričom vo viacerých izraelských obciach zaznel letecký poplach. Správy o obetiach alebo škodách sa zatiaľ neobjavili.

Od začiatku nového konfliktu minulú stredu zahynulo podľa ministerstva zdravotníctva Hamasu najmenej 107 Palestínčanov a vyše 800 ďalších utrpelo zranenia. Približne polovicu zabitých tvorili civilisti, pričom medzi zranenými bolo 200 detí. O život pri jedno z raketových útokov prišli tiež traja Izraelčania.

Netanjahu v pondelok večer zvolal svojich najbližších ministrov, aby sa poradili o pokračovaní vojenskej operácie v pásme Gazy a možnej pozemnej ofenzíve. Podľa izraelského rozhlasu už izraelská armáda povolala približne 40.000 záložníkov.
USA vyslali k Izraeli tri lode pre prípad potreby evakuácie

Spojené štáty vysielajú tri vojenské lode do východnej časti Stredozemného mora pre prípad, že budú potrebné na evakuáciu amerických občanov z Izraela. Informovala o tom v pondelok spravodajská televízia CNN.

Dvaja nemenovaní predstavitelia USA podľa správy uviedli, že ide o výlučne preventívne opatrenie. Evakuácia po mori je totiž veľmi nepravdepodobná a americká vláda ani žiadnu momentálne neplánuje. Američania, ktorí chcú odísť z regiónu, tak môžu urobiť komerčnými letmi.

Rozhodnutie vrátiť lode, ktoré cestovali späť do USA, do regiónu však podčiarkuje rastúce znepokojenie nad možným smerovaním konfliktu medzi Izraelom a palestínskymi militantmi v pásme Gazy, konštatovala CNN.

Americký prezident Barack Obama predtým telefonoval izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a egyptskému prezidentovi Muhammadovi Mursímu, s ktorými hovoril o náraste násilia v Gaze.

Obama v telefonáte s Mursím zdôraznil potrebu toho, aby radikálne palestínskeho hnutie Hamas zastavilo odpaľovanie rakiet na Izrael, informoval Biely dom. V rozhovore s Netanjahuom sa šéf Bieleho domu oboznámil s najnovším vývojom situácie v Gaze a Izraeli.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona