Našiel sa vrak nezvestnej marockej F-16, SaudArábia sťahuje techniku

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 15:36 • 2 min
Našiel sa vrak nezvestnej marockej F-16, SaudArábia sťahuje techniku

DUBAJ - Televízia al-Masíra, ktorá v konflikte v Jemene podporuje šiitských húsíov, dnes odvysielala zábery vraku marockej stíhačky F-16. Tá bola nezvestná od nedele 18.00 h, keď sa mala vrátiť z misie lietadiel koalície vedenej Saudskou Arábiou, ktorej terčom sú pozície šiitských povstalcov napojených na Irán.

slovakia

left justify in out

Televízia al-Masíra vo svojom spravodajstve tvrdila, že lietadlo zostrelili bojovníci kmeňov lojálnych k húsíom. Stalo sa tak v oblasti Saada v blízkosti jemenských hraníc so Saudskou Arábiou. Provincia Saada je považovaná za baštu šiitských vzbúrencov, údajne sa v nej ukrýva aj ich vodca Abdal Málik Húsí.
     

O osude pilota marockej stíhačky nie je zatiaľ nič známe.
     

Medzičasom armáda Saudskej Arábie začala sťahovať vojenskú techniku k saudskoarabskému mestu Nadžrán v blízkosti hraníc s Jemenom. Zábery na kolóny vojenskej techniky vrátane tankov a obrnených transportérov dnes odvysielala saudskoarabská televízia al-Hádás. 
     

Práve mesto Nadžrán sa uplynulý týždeň stalo terčom ostreľovania šiitských húsíov, ktorí sa snažia ovládnuť Jemen. V súvislosti s tým koalícia vedená Saudskou Arábiou od konca marca podniká nálety na ich pozície a koncom apríla spustila operáciu Obnovenie nádeje, ktorej cieľom je obnovenie politických štruktúr, boj s terorizmom a potlačenie vojenských aktivít húsíov.
     

Húsíovia v nedeľu súhlasili s návrhom Saudskej Arábie na vyhlásenie päť dní trvajúceho humanitárneho prímeria, ktoré by malo začať platiť tento utorok. S prímerím súhlasili aj sily podporujúce bývalého jemenského prezidenta Alího Abdalla Sáliha.
     

Jemenský konflikt sa stupňuje od minulého septembra, keď šiitské oddiely obsadili hlavné mesto Saná. Potom držali v domácom väzení prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího a členov vlády, ktorí potom utiekli do Adenu a z neho niektorí do Saudskej Arábie. Rijád v marci zostavil koalíciu, ktorá bráni záujmy Hádího vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies