Našiel sa vrak lietadla EgyptAir, ktoré sa zrútilo do mora so 66 ľuďmi

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 08:32 • 2 min
Našiel sa vrak lietadla EgyptAir, ktoré sa zrútilo do mora so 66 ľuďmi

KÁHIRA - Egyptským pátracím tímom sa podarilo v stredu objaviť vrak dopravného lietadla spoločnosti EgyptAir, ktoré sa v máji počas letu z Paríža do Káhiry zrútilo do vôd Stredozemného mora so 66 ľuďmi na palube. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie egyptskej vyšetrovacej komisie.

slovakia

left justify in out

Zvyšky havarovaného lietadla identifikovala posádka pátracieho plavidla John Lethbridge, ktoré si najala egyptská vláda, aby sa pokúsilo nájsť čierne skrinky a vrak. Plavidlo identifikovalo trosky lietadla v niekoľkých lokalitách a urobilo aj snímky trosiek. Vyšetrovatelia na základe prvých fotografií nakreslia orientačnú mapu, ktorá bude zaznamenávať lokality trosiek a bude slúžiť na ďalšie pátranie.

 

 

Plavidlo je vybavené takisto sonarom (ultrazvukovým zameriavačom) a ďalšími zariadeniami, ktoré dokážu objaviť vrak aj v hĺbke 1830 metrov.

 

Od zmiznutia Airbusu A320 z radarov počas letu z Paríža do Káhiry 19. mája našli na mori len menšie kusy trosiek a telesných pozostatkov.

 

 

Príčina havárie ešte nebola určená. Lode a lietadlá z Egypta, Grécka, Francúzska, Spojených štátov a ďalších krajín pátrajú v Stredozemnom mori severne od egyptského prístavu Alexandria po čiernych skrinkách - záznamníku letových údajov a záznamníku hlasov z kokpitu - ako aj po ďalších telách a častiach lietadla.

 

Egyptský minister pre civilné letectvo Šaríf Fathí vyjadril presvedčenie, že terorizmus je pravdepodobnejšou príčinou havárie než technické zlyhanie či iná katastrofa. Zatiaľ sa však neobjavil žiaden presvedčivý dôkaz o príčine nešťastia a žiadna skupina sa neprihlásila k tomu, že by na lietadlo zaútočila.

 

Do médií unikli letové údaje, ktoré naznačili, že senzor zaznamenal v posledných chvíľach letu dym na toaletách a prasklinu na dvoch oknách v kokpite stroja.

 

Egyptskí vyšetrovatelia v nedeľu oznámili, že čas na nájdenie tzv. čiernych skriniek sa kráti, lebo tie prestanú vysielať signál umožňujúci ich lokalizáciu už približne o päť dní.

 

Čierne skrinky môžu prezradiť, či došlo k technickej chybe, únosu lietadla alebo bombovému útoku. Nájsť skrinky bez signálu je možné, ale oveľa ťažšie.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona