Dlh v zdravotníctve vlani vzrástol takmer o 100 miliónov eur

NETKY.SK • 3 Máj 2017, 08:27 • 2 min
Dlh v zdravotníctve vlani vzrástol takmer o 100 miliónov eur

BRATISLAVA - Ministri dnes budú hovoriť o situácii v zdravotníctve i financovaní škôl. Dlh v zdravotníctve vlani narástol o takmer 100 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Záväzky po lehote splatnosti dosiahli ku koncu minulého roka 647,24 milióna eur.  Najviac, stá milióny eur, dlhujú na nezaplatených faktúrach a odvodoch štátne univerzitné a fakultné nemocnice. Spomedzi 13 netvorila nový dlh iba jedna, a to banskobystrická fakultná nemocnica. "Za hlavné dôvody neustáleho rastu zadlženosti zdravotníckych zariadení možno považovať pokračujúce generovanie prevádzkových strát v nemocniciach... Situáciu komplikuje vysoký podiel a nárast osobných nákladov v pomere k výnosom od poisťovní a významný podiel nákladov na lieky a zdravotnícky materiál na celkových nákladoch zdravotníckych zariadení," píše sa v informácii ministerstva zdravotníctva.

 

Šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) už dlhšie hovorí nielen o potrebe dofinancovania zdravotníctva, ale aj opätovnom oddlžení nemocníc. Témou zasadnutia vlády budú aj zmeny vo financovaní základných a stredných škôl a školských zariadení. Rezort si od nich sľubuje spravodlivejší a adresnejší systém financovania, zníženie byrokracie i predchádzanie neúčelnému vynakladaniu finančných prostriedkov. Minister Peter Plavčan (nominant SNS) ich predkladá opätovne po tom, čo akceptoval pripomienky samospráv.

 

Práve pre tento rozpor zmeny odmietla tripartita. Novelu zákona však predkladá v rozpore s ministerstvom financií pre nekryté výdavky i Novými školskými odbormi, Slovenskou komorou učiteľov či Konferenciou biskupov Slovenska. Kabinet bude rokovať aj o patentovom zákone, ktorý treba zmodernizovať, vyplýva z dôvodovej správy k návrhu jeho novelizácie z dielne Úradu priemyselného vlastníctva SR.

 

"Hlavným účelom je nanovo upraviť, zmodernizovať a precizovať hmotnoprávne aj procesnoprávne ustanovenia, ktorých aplikácia v praxi sa už v súčasnosti javí ako nepostačujúca, respektíve nevyhovujúca, a to tak z hľadiska úradu, ako aj z hľadiska potrieb a záujmov prihlasovateľov, majiteľov a ostatných zúčastnených subjektov," zdôvodnil úrad. Právna norma by mala byť účinná od roku 2018.

 

Na programe je aj viacero záverečných účtov. Ako vyplýva zo štátneho záverečného účtu SR za rok 2016 z dielne rezortu financií, Slovensko malo vlani historicky najnižší schodok verejných financií v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP). Deficit dosiahol vlani 1,361 miliardy eur alebo 1,68 % hrubého domáceho produktu (HDP). Oproti pôvodne rozpočtovanej hodnote bol nižší o 0,25 percentuálneho bodu (p. b.) a oproti výsledku za rok 2015 o 1,06 p. b.

 

Vláda posúdi aj rozsah miest v štátnej službe, ktoré môžu zastávať len štátni občania Slovenskej republiky. Doposiaľ cudzinci nesmeli pôsobiť na štátnozamestnaneckých miestach v justícii, obrane, na vnútre a v odboroch priemyselného vlastníctva a ochrany utajovaných skutočností. Po novom by sa obmedzenie malo vzťahovať aj na odbory kybernetická bezpečnosť, investície a informatizácia. Naopak, v zmysle novej úpravy budú môcť cudzinci vykonávať štátnu službu na Úrade vlády, čo doterajšie nariadenie neumožňovalo.

 

Kabinet by dnes taktiež mal vymenovať nového zástupcu hlavného hraničného splnomocnenca SR. Má sa ňou stať Michaela Žáková. Vedúca oddelenia vonkajších vzťahov Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru má nahradiť doterajšiu zástupkyňu Máriu Borguľovú, ktorá je v tejto funkcii od novembra 2013. Rovnako sa má venovať schvaľovaniu programov starostlivosti o viacero chránených vtáčích území.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies