Naši policajti zostanú v Slovinsku do 20. decembra

NETKY.SK • 8 December 2015, 13:27 • 2 min
Naši policajti zostanú v Slovinsku do 20. decembra

BRATISLAVA - Slovenskí policajti, ktorí odišli 6. novembra pomáhať na slovinsko-chorvátsku hranicu, zostanú na mieste do 20. decembra.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík, na hranici medzi Slovinskom a Chorvátskom zostane všetkých 20 policajtov, ktorí tam odišli. Policajti šli na hranicu pomáhať dobrovoľne a nie na základe rozkazu, 6. novembra ich slávnostne na misiu vyprevadil predseda vlády Robert Fico spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom a prezidentom PZ Tiborom Gašparom.


Naši policajti monitorujú hranicu, no tiež zabezpečujú verejný poriadok. Majú základné technické vybavenie, autá, zariadenia na nočné videnie. Do Slovinska odišli pôvodne na mesiac, predseda vlády predĺženie misie očakával. Slovenskí policajti slúžia 12-hodinové zmeny v spoločných zmiešaných hliadkach. Komunikačným jazykom je angličtina a hliadky sú zložené tak, aby nevznikali pri službe zásadné komunikačné problémy. Slovensko zabezpečuje pre policajtov výstroj a výzbroj. Náklady na vyslanie sú hradené z tohtoročnej kapitoly ministerstva vnútra. Slovinská strana zabezpečuje stravu, ubytovanie a zdravotnú starostlivosť.


Slovensko pomohlo vyslaním našich policajtov aj Maďarsku. Prvá skupina odišla na srbsko-maďarskú hranicu 20. októbra, o mesiac 20. novembra pri výmene nahradila prvých 50 policajtov ďalšia päťdesiatka. Tá je na misii na ďalší mesiac. Naši policajti na hranici aktívne nezasahujú, len pomáhajú. Slúžia 12-hodinové zmeny, následne majú 24 hodín voľno. Hliadky sú zložené najmenej z dvoch maďarských policajtov, jedného maďarského vojaka a jedného slovenského policajta.


Slovenská strana zabezpečuje pre našich policajtov výstroj a výzbroj, ako sú ručná guľová zbraň, putá, obušok a kaser. Majú i zariadenia na nočné videnie a autá, vzhľadom na terén ide o štvorkolky. Finančné prostriedky idú z rozpočtu ministerstva vnútra na tento rok. Maďarská strana zabezpečuje stravu a ubytovanie. Maďarsko takisto poskytuje pohonné hmoty do služobných áut a prípadné opravy a údržbu motorových vozidiel pri drobných poruchách. Podľa prezidenta PZ Tibora Gašpara ide o najpočetnejšiu jednotku policajného zboru v doterajšej histórii, ktorá pôsobí v zahraničí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies