Naši policajti sa zo zahraničných misií vrátia 20. decembra

NETKY.SK • 19 December 2015, 12:31 • 2 min
Naši policajti sa zo zahraničných misií vrátia 20. decembra

BRATISLAVA - Slovenskí policajti, ktorí pôsobili v zahraničných misiách na maďarsko-srbských a slovinsko-chorvátskych hraniciach, sa vrátia domov v nedeľu 20. decembra.

slovakia

left justify in out

Na Slovensko tak prídu obe skupiny. Z Maďarska sa vráti 50 policajtov, zo Slovinska 20. "Myslím si, že Vianoce budú všeobecne pokojnejšie, a tak budú mať všetci prestávku. Uvidíme, či sa budú misie v januári obnovovať,“ povedal pre agentúru SITA minister vnútra Robert Kaliňák. Tlak bol podľa neho teraz najväčší, a tak sa uvidí, čo bude v novom roku.


Na slovinsko-chorvátskej hranici pôsobia naši policajti od 6. novembra. V prípade misie na maďarsko-srbskej hranici bola situácia iná. Prvých 50 policajtov odišlo na hranicu pomáhať 20. októbra, avšak 20. novembra ich nahradila ďalšia päťdesiatka. Pre všetkých 70 policajtov sa misie v nedeľu skončia.


Naši policajti monitorujú slovinsko-chorvátsku hranicu, no tiež zabezpečujú verejný poriadok. Majú základné technické vybavenie, autá, zariadenia na nočné videnie. Slúžia 12-hodinové zmeny v spoločných zmiešaných hliadkach.Komunikačným jazykom je angličtina a hliadky sú zložené tak, aby nevznikali pri službe zásadné komunikačné problémy. Slovensko zabezpečuje pre policajtov výstroj a výzbroj. Náklady na vyslanie sú hradené z tohtoročnej kapitoly ministerstva vnútra. Slovinská strana zabezpečuje stravu, ubytovanie a zdravotnú starostlivosť.

 

Na maďarsko-srbskej hranici naši policajti aktívne nezasahujú, len pomáhajú. Slúžia takisto 12-hodinové zmeny, následne majú 24 hodín voľno. Hliadky sú zložené najmenej z dvoch maďarských policajtov, jedného maďarského vojaka a jedného slovenského policajta. Slovenská strana zabezpečuje pre našich policajtov výstroj a výzbroj, ako sú ručná guľová zbraň, putá, obušok a kaser. Majú i zariadenia na nočné videnie a autá, vzhľadom na terén ide o štvorkolky. Finančné prostriedky idú tiež z rozpočtu ministerstva vnútra na tento rok. Maďarská strana zabezpečuje stravu a ubytovanie. Maďarsko takisto poskytuje pohonné látky do služobných áut a prípadné opravy a údržbu motorových vozidiel pri drobných poruchách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies