Naši policajti pomohli k dolapeniu českého zločinca v Rajke

NETKY.SK • 8 Február 2017, 14:03 • 2 min
Naši policajti pomohli k dolapeniu českého zločinca v Rajke

BRATISLAVA - Jedného z najdlhšie hľadaných českých zločincov zadržali na základe informácii poskytnutých slovenskou políciou v maďarskej Rajke.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informoval hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka, v utorok 24. januára v skorých ranných hodinách členovia jednotky cieľového pátrania maďarskej polície za asistencie kukláčov vnikli do rodinného domu v Rajke a zatkli 47-ročného Pavla V.

 

"Na menovaného bol ešte v roku 2005 Krajským súdom v Českých Budějoviciach vydaný príkaz na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody. Trest si mal odpykávať v trvaní až desať rokov za spáchanie závažnej ekonomickej trestnej činnosti, pri ktorej spôsobil škodu vyše dvadsať miliónov českých korún (740 000 eur). V tejto veci bol na neho vydaný aj Európsky zatýkací rozkaz," uviedol Slivka.


Policajná akcia, pri ktorej zadržali Pavla V. bola podľa Slivku vyvrcholením dlhodobej medzinárodnej spolupráce českej, slovenskej a maďarskej jednotky cieľového pátrania. "Úzka operatívna spolupráca aj v tomto prípade prebiehala v rámci medzinárodného projektu ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams). Ide o európsku sieť pracovísk cieľového pátrania, ktorej je aj slovenská policajná jednotka dlhodobým a významným členom. Policajti v rámci siete ENFAST môžu v konkrétnych prípadoch okamžite a vysoko efektívne zdieľať operatívne informácie. Výsledkom je už množstvo vypátraných a zadržaných zločincov v rámci celej Európy," vysvetlil.


V prípade Pavla V. policajti slovenského prezidiálneho cieľového pátrania podľa Slivku po vyše šiestich rokoch zachytili informácie smerujúce na územie Slovenska.

 

"Posledné stopy českého zločinca boli z leta 2010 a viedli na Ukrajinu. Údajne sa pohyboval pod falošnou identitou, zaznamenaný bol na jednom z hraničných prechodov v Zakarpatskej oblasti. Samotný profil osoby a tieto skutočnosti naznačovali, že sa bude na úteku naďalej vysoko sofistikovaným spôsobom vyhýbať spravodlivosti," uviedol Slivka.

 

Po množstve operatívnych úkonov a analýz policajtmi prezidiálneho cieľového pátrania sa im na začiatku tohto roka podarilo lokalizovať pobyt hľadaného. "Išlo o rodinný dom v obci Rajka na území Maďarska, kde sa hľadaný ukrýval v tamojšej početnej slovenskej komunite. Na úteku ho podľa našich informácií podporovali blízki rodinní príslušníci," povedal Slivka s tým, že efektívna operatívna spolupráca zúčastnených zložiek v rámci siete ENFAST viedla napokon k zadržaniu Pavla V. "Dňa 1. februára bol z Budapešti letecky eskortovaný do Českej republiky, kde si bude odpykávať vymeraný dlhoročný trest odňatia slobody," dodal Slivka.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona