Naši hokejisti proti Rakúsku opäť v roli favoritov, pozor na Vaneka

NETKY.SK • 9 Máj 2013, 11:07 • 2 min
Naši hokejisti proti Rakúsku opäť v roli favoritov, pozor na Vaneka

HELSINKI - Slovenskí hokejoví reprezentanti sa predstavia vo svojom piatom zápase na 77. majstrovstvách sveta opäť v pozícii favorita. V helsinskej B-skupine narazia v piatok o 16.15 miestneho času (15.15 SELČ) na predposledný tím tabuľky Rakúsko, pričom v tomto stretnutí už mohli za reálnych okolností potvrdiť postup do štvrťfinále.

slovakia

left justify in out

Slováci mali po troch dueloch na konte šesť bodov a postup vo vlastných rukách. Vo štvrtok večer ich čakal súboj s posledným celkom helsinskej skupiny Lotyšskom, v ktorom mierili za povinnými troma bodmi a ak by plný počet získali aj o deň neskôr s Rakúskom, už by to malo stačiť na účasť vo vyraďovacej fáze. "Počítame, že na postup zo skupiny by mali stačiť štyri víťazstvá. Dúfame, že štyri víťazstvá a chceme ich čo najrýchlejšie dosiahnuť," uviedol hlavný tréner Vladimír Vůjtek.

Rakúski hokejisti odohrali na šampionáte štyri zápasy a do tabuľky B-skupiny si zatiaľ zapísali iba tri body za víťazstvo nad Lotyšskom 6:3. V ďalších dueloch podľahli Američanom 3:5, Francúzom 1:3 a naposledy susedom z Nemecka 0:2.

Tréner Manny Viveiros priviedol do Helsínk káder zložený prevažne z hráčov z nadnárodnej EBEL ligy, ktorých dopĺňa pätica legionárov. Najznámejším z nich je útočník so slovenskými a českými koreňmi Thomas Vanek. Dvadsaťosemročný krídelník patrí už osem rokov k oporám klubu zámorskej NHL Buffalo Sabers, v ktorom hrá po boku slovenského beka Andreja Sekeru. V uplynulej sezóne nazbieral v 38 zápasoch 41 bodov a bude jednoznačne najväčšou hrozbou rakúskeho výberu. Zo zámorskej AHL prišiel obranca Thomas Pöck a zo Švédska brankár Bernhard Starkbaum a útočník Michael Raffl.

Slováci sa stretli s Rakúskom v doterajšej histórii celkovo 27-krát, pričom sa z víťazstva tešili v 22 prípadoch, dve stretnutia sa skončili remízou a iba v troch ťahali za kratší koniec. V ich prospech hrá aj vysoké skóre 119:46. Tímy sa naposledy stretli pred dvoma rokmi na Rakúskom pohári v Klagenfurte, kde sa hostia tešili z víťazstva 2:1. Slovenskí hokejisti zohrali posledný vzájomný duel s Rakúskom na svetových šampionátoch v rovnakom roku na domácej pôde v Bratislave, kde zvíťazili 4:3 až po samostatných nájazdoch. Poslednú prehru (3:4) zaznamenali ešte v roku 2003 na Loto Cup-e v Piešťanoch.

Zápas s Rakúskom v helsinskej Hartwall Arene je na programe v piatok 10. mája o 16.15 SELČ.

predpokladané zostavy:
Slovensko: Staňa (Janus) - Sekera, Mezei, Sersen, Ďaloga, Jurčina, Vydarený, Mihálik - Radivojevič, Bližňák, Kopecký - Šatan, Stümpel, L. Hudáček - Miklík, Kukumberg, Záborský - Bartek, Ölvecký, Surový
Rakúsko: Starkbaum (Swette) - Lakos, Pöck, Schumnig, Lukas, Unterluggauer, F. Iberer, Altmann - Latusa, Koch, Vanek - Peintner, Oberkofler, Baumgartner - Welser, Schuller, Kristler - Raffl, Hundertpfund, Herburger - M. Iberer



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies