Naši hasiči si vedú skvelo, za 14 rokov zahynul pri práci iba jeden z nich

NETKY.SK • 15 Január 2017, 09:49 • 2 min
Naši hasiči si vedú skvelo, za 14 rokov zahynul pri práci iba jeden z nich

BRATISLAVA - Od roku 2002 zahynul pri výkone svojej práce na Slovensku iba jeden profesionálny hasič. Stalo sa to 30. apríla 2012 pri hasení lesného požiaru v lokalite Kvetnica v okrese Poprad.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru v Bratislave. Štyridsaťdeväťročného hasiča z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade našli v bezvedomí za volantom hasičskej cisterny. Ostatní hasiči mu do príchodu záchranárov poskytli prvú pomoc, nepodarilo sa im ho však priviesť k životu. Príčinou smrti hasiča bola zástava srdca. Podľa prezidenta Prezídia hasičského a záchranného zboru Alexandra Nejedlého sú tieto čísla excelentné, pretože "pri práci hasiča ste vždy jednou nohou na druhej strane".


Počet zranených hasičov je ale vyšší, od roku 2002 sa ich pri práci zranilo 268. Najmenej sa ich zranilo v roku 2013 a 2016, zranenia vtedy utrpelo v každom roku 11 hasičov. Podľa informácií z prezídia sa najviac hasičov zranilo v rokoch 2003 a 2007, presne 26 z nich. Najviac zranení utrpeli pri požiaroch.


Na Slovensku pracuje 4300 hasičov, 3400 z nich zasahuje pri udalostiach v teréne. Okrem toho podporujú profesionálni hasiči aj dobrovoľných hasičov, ktorí pracujú už vo viac ako tisíc slovenských obciach. Vekový priemer hasičov sa však rokmi znižuje. „Niekedy to bolo tak, že hasiči mali 25-26 rokov, keď do hasičského zboru vstupovali. Dnes, žiaľ, sa hranica posúva nižššie, s čím nie sme až tak spokojní. Máme prípady, kedy 18-19-roční chlapci chcú byť hasičmmi, pretože je to veľmi populárne a adrenalínové," uviedol Nejedlý. Dodal, že hoci sú títo chlapci fyzicky zdatní, sú veľmi chudí a nie sú psychicky na túto prácu zrelí. „Fyzicky zvládnu všetko. Prenesú hory-doly, ale ako im vždy hovorím - hneď ako nastúpiš, ideš na tú najhoršiu nehodu - a oni to psychicky nezvládnu," dodal Nejedlý s tým, že trvá minimálne dva až štyri roky, kým sa z nich stanú odolní a psychicky zdatní hasiči. Takto mladí chlapci sa podľa neho nevedia vyrovnať s tým, keď na mieste nehôd vidia mŕtvych ľudí alebo deti.


Hasiči odchádzajú do dôchodku vo veku 50 až 60 rokov. Podľa Nejedlého hasiči dlhé roky bojovali za to, aby boli súčasťou zákona o sociálnom zabezpečení, podľa ktorého by hasič, ktorý odrobil 25 rokov, mohol odísť do dôchodku, ak sa cíti zle a vie, že už na túto prácu fyzicky nestačí. Podarilo sa im to v roku 2008.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies