Naši chlapci nechali na ihrisku všetko: Slováci blízko postupu do osemfinále!

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 10:58 • 2 min
Naši chlapci nechali na ihrisku všetko: Slováci blízko postupu do osemfinále!

SAINT-ÉTIENNE - Slovenskí futbalisti remizovali v pondelňajšom zápase EURO 2016 s Anglickom 0:0. V tabuľke B-skupiny skončili po výhre Walesu nad Ruskom (3:0) tretí so štyrmi bodmi.

slovakia

left justify in out

Zverenci trénera Jána Kozáka v prvom súboji prehrali s Walesom (1:2) a v druhom zdolali "zbornú" 2:1. Skupinu ovládli so šiestimi bodmi Walesania, Angličania skončili druhí (5 bodov).

 

Keďže do vyraďovacej fázy sa prebojujú prvé dva tímy z každej zo šiestich skupín plus štyria najlepší z tretích miest, Slovensko je v dobrej pozícii. Musí si ale ešte počkať na výsledky ostatných skupín.

 

V prípade postupu si zahrajú zverenci Jána Kozáka osemfinále v sobotu alebo v nedeľu (25./26. júna) v Lille alebo Lens. Ich súperom bude jeden z víťazov C a D-skupiny. V C-skupine majú šancu na prvenstvo ešte stále Nemci, Poliaci i Severní Íri, v D-čku sa rozhodne vo vzájomnom zápase Španielska s Chorvátskom.

 

Stretnutie si priamo na štadióne v Saint-Étienne pozreli aj prezident SR Andrej Kiska a anglický princ William.

 

B-skupina, 3. kolo:

Slovensko - Anglicko 0:0

ŽK: Pečovský - Bertrand, rozhodovali: Carballo - Alonso, Yuste (všetci Šp.), 39.051 divákov.

zostavy a striedania:

SR: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan - Pečovský (66. Gyömbér) - Mak, Kucka, Hamšík, Weiss (78. Škriniar) - Duda (57. Švento)

Anglicko: Hart - Clyne, Cahill, Smalling, Bertrand - Dier - Henderson, Wilshere (56. Rooney), Lallana (60. Alli) - Vardy, Sturridge (76. Kane)

 

 

 

Angličania bez kapitána Waynea Rooneyho a na hrote s duom Jamie Vardy a Daniel Sturridge začali aktívne. V prvých minútach to bol boj o stred poľa, ktorý ovládol favorit. Prvé vzrušenie priniesla 5. minúta, keď Sturridgeov center z pravej strany poslal Vardy nad slovenskú bránu. Odpovedať sa na druhej strane odhodlal Pečovský, ale jeho strela v 7. minúte bola nepresná. Angličania rýchlejšie kombinovali, boli rýchlejší aj technickejší v osobných súbojoch.V 16. minúte Hendersonovou strelu zblokoval Hubočan na roh. Hneď potom prišla najväčšia šanca Angličanov v prvom polčase, v 17. minúte Vardy prešprintoval Škrtela, natlačil sa do zakončenia, ale Kozáčik vytiahol výborný zákrok. Po 20 minútach sa po tvrdom súboji s protihráčom zranil na tvári Peter Pekarík, asi tri minúty chýbal na ploche, po ošetrení krvavého zranenia si ale prezliekol dres a vrátil sa do hry. Angličania dominovali, Slováci im často pomohli ľahkou stratou lopty, hralo sa najmä na polovici Slovákov. V 33. minúte sa početnej enkláve slovenských fanúšikov na tribúnach opäť zatajil dych, Lallanovu tvrdú strela z prvej po centri Clynea ale Kozáčik opäť výborne vyrazil. Angličania sa stále tlačili dopredu, ale ich súper do konca prvého polčasu odolal. O bojovnosti "sokolov" svedčila aj situácia zo 44. minúty, keď tvrdý Hendersonov projektil zblokoval Ďurica hlavou.

 

Aj v druhom polčase sa pustili Angličania do súpera s vervou, ale mohli inkasovať ako prví. V 53. minúte sa nedohodol Smalling s Hartom a dobiehajúci Mak sa pretláčal k lopte, ale nedostal sa k nej. Anglicko odpovedalo rýchlou akciou pravého obrancu Clyneho, ktorý sa z uhla dostal až do zakončenia a jeho strelu Kozáčik opäť ramenom vyrazil nad. Hra sa otvorila, dostala ešte väčší náboj, v 55. minúte sa z ľavej strany dostal do šestnástky Weiss, zasekol si tak ako v zápase s Ruskom, vystrelil, ale Hart bol pozorný. V 56. minúte prišiel na ihrisko Rooney a prebral kapitánsku pásku od Cahilla. O chvíľu prišiel na plochu aj Dele Alli a v 62. minúte mohol otvoriť skóre, keď po centri Hendersona na zadnej tyčke pálil presne, ale Škrtel na bránkovej čiare odvrátil do bezpečia. Slováci v týchto fázach len ťažko hľadali cestu na polovicu súpera. Ten neustále hral do plných slovenských hradieb, tie ale odolávali. Kouč Kozák ich postupne vystužil striedajúcimi Šventom, Gyömbérom i Škriniarom. V poslednej desaťminútovke silný tlak tímu Roya Hodgsona eskaloval, navyše v 85. minúte sa zranil Mak, Kozák už nemohol striedať a tak stredopoliar PAOK Solún len pod hrotom "tieňoval". Kŕče skolili na chvíľu aj kapitána Škrtela, hlavný rozhodca nadstavil päť minút a dráma vrcholila. Slováci to napokon ustáli, získali mimoriadne cenný bod, ktorý ich s veľkou pravdepodobnosťou posunie do vytúženého osemfinále.

 

Hlasy (RTVS):

Ján Kozák, tréner SR: "V dnešnom zápase sme spravili maximum pre postup. Časom tlak Angličanov narastal a museli sme to riešiť. Napokon sa nám to podarilo ustáť zásluhou obetavého výkonu všetkých hráčov. Na tri striedania Anglicka sme zareagovali aj my. Brankár Kozáčik podal fantastický výkon, ale takisto aj všetci hráči. Remizovali sme s Anglickom na majstrovstvách Európy, čo je skvelý výsledok. Verím, že naša pozícia je dostatočná na to, aby sme postúpili. V takom prípade sa už začneme pripravovať na ďalší zápas."

 

Marek Hamšík, stredopoliar SR: "Bola to vydretá remíza, na ihrisku sme nechali všetko. Angličania mali prevahu, ale my sme dali do hry srdce a získali vytúžený bodík. Ten bod sa rátať bude a možno bude mať táto remíza cenu zlata. Dnes nám to vychytal brankár Kozáčik, klobúk dolu pred jeho výkonom. Anglicko je mužstvo, ktoré bude bojovať o titul majstra Európy. V druhom polčase mali veľkú prevahu, ale sme veľmi šťastní, že sme to zvládli. Veríme, že sa postup podarí. Ak sa tak stane, bude to veľký úspech pre slovenský futbal."

 

Vladimír Weiss, stredopoliar SR: "Celá obrana podala fantastický výkon. Neinkasovali sme gól od Angličanov, čo je veľké plus. Bolo dôležité dnes neprehrať a to sa nám podarilo. Angličania potvrdili, že sú kvalitný tím. Hoci mali viac z hry, my sme si za bojovnosť bod zaslúžili. Ešte sa musia dohrať ostatné skupiny, ale myslím si, že na 99% postúpime."

 

Matúš Kozáčik, brankár SR a muž zápasu podľa UEFA: "Vedeli sme, že Angličania mali postup istý a čakali sme, že nebudú hrať ofenzívne. Ale oni tak hrali, lebo sú veľmi kvalitní. Veríme, že bod nám bude stačiť a postúpime ďalej. Verím, že šanca je dosť veľká a so štyrmi bodmi postúpime. Čakanie bude príjemnejšie, lebo sme si ziskom bodu pozíciu vylepšili. Angličania potvrdili, že sú dobrí, dostali nás pod tlak, ale my sme to ubránili a získali vytúžený bod."

 

Konečná tabuľka B-skupiny:

1. Wales 3 2 1 0 6:3 6 *

2. Anglicko 3 1 2 0 3:2 5 *

3. SLOVENSKO 3 1 1 1 3:3 4 **

4. Rusko 3 0 1 2 2:6 1

 

* - postup do osemfinále

** - možný postup na základe tabuľky tretích tímov

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies