NASES chce zlepšiť elektronické schránky, tipy zbiera od verejnosti

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 16:15 • 2 min
NASES chce zlepšiť elektronické schránky, tipy zbiera od verejnosti

BRATISLAVA - Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) pripravuje zmeny v elektronických schránkach s cieľom zjednodušiť prístup, zvýšiť užívateľskú príťažlivosť a zaviesť nové funkcionality. Ako v tlačovej správe informovala hovorkyňa NASES Martina Slušná, k pripravovaným zmenám sa bude môcť vyjadriť aj odborná verejnosť a používatelia prostredníctvom dotazníka.

slovakia

left justify in out

NASES chce aj takto prispieť k tomu, aby bola elektronická komunikácia so štátom čo najjednoduchšia a najpohodlnejšia. "Pripomienky používateľov elektronických schránok neignorujeme, práve naopak. Na základe nich pripravujeme celý súbor zmien, ktoré chceme implementovať ešte pred spustením povinného využívania schránok," uviedol generálny riaditeľ NASES Norbert Molnár.

Navrhované zmeny sa týkajú troch oblastí využívania elektronických schránok. Sú nimi používateľská prívetivosť, rozšírenie funkcionality a zjednodušenie prístupu. NASES pre čo najväčšiu reprezentatívnosť prieskumu osloví s ponukou na účasť v ňom aj významné profesijné združenia, zamestnávateľské zväzy, či obchodné komory.

Po ukončení hlasovania NASES zverejní zmeny, ktoré si verejnosť želá najviac. "Občania môžu prinášať aj vlastné návrhy na zlepšenie elektronických schránok. Tie najžiadanejšie zmeny zapracujeme a predstavíme verejnosti v najbližších mesiacoch, a to tak, aby bola komunikácia právnických osôb so štátom skutočne čoraz pohodlnejšia a efektívnejšia," zdôraznil Molnár.

Dotazník je na adrese https://www.slovensko.sk/lepsie-schranky/ a vyplniť sa dá do 5. apríla 2017 do 24:00.

Od 1. júla 2017 budú všetky právnické osoby so sídlom v SR zapísané v obchodnom registri komunikovať so štátom povinne prostredníctvom elektronickej schránky. Na prístup do nej je potrebné mať občiansky preukaz s čipom s bezpečnostným osobným kódom (BOK), ktorý je možné vybaviť si na ktoromkoľvek zo 76 oddelení dokladov. Pri prevzatí dokladu je vhodné nechať si bezplatne vydať aj certifikáty potrebné k vytvoreniu kvalifikovaného elektronického podpisu. Občan, ktorý požiada o vydanie certifikátov, dostane bezplatne na oddelení dokladov aj čítačku.

Podľa NASES v súčasnosti čakanie pri žiadosti o vydanie občianskeho preukazu je 22 minút, ale s blížiacou sa pasovou sezónou sa tento čas bude predlžovať.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona