Nasadí proti korupcii nový strategický plán

NETKY.SK • 11 August 2011, 10:57 • 2 min
Nasadí proti korupcii nový strategický plán

Nasadí proti korupcii nový strategický plán

slovakia

left justify in out

img

Ústredné orgány štátnej správy a viaceré úrady a inštitúcie by mali v priebehu najbližších rokov vykonať analýzu a následne prijať všetky potrebné opatrenia k maximálnemu zníženiu korupcie na Slovensku. Vyplýva to z uznesenia vlády, ktorá dnes schválila strategický plán boja proti korupcii v SR.
      Poverené inštitúcie by mali ešte v priebehu tohto roku vykonať analýzu, v ktorej identifikujú subjekty a procesy, pri ktorých existuje riziko korupcie. Následne ich úlohou bude navrhnúť a zabezpečiť plnenie potrebných legislatívnych a systémových riešení najneskôr do decembra 2013.
      Ministerstvo financií SR a Daňové riaditeľstvo by navyše mali v priebehu rokov 2011 až 2014 vytvoriť efektívny mechanizmus správy a výberu daní a poplatkov. Jeho úlohou bude maximálne zúžiť priestor na korupčné správanie v daňovom sektore.
      Ako dnes poukázala premiérka Iveta Radičová, korupcia je "chobotnica, pavučina, ktorou je nielen SR priam spútaná a omotaná". Poukázala, že tzv. malá korupcia napríklad v zdravotníctve či na úradoch je aj v súčasnosti veľmi rozsiahla. Deklarovala preto, že vláda bude pokračovať v systémových zmenách, keďže spoliehať sa len na individuálnu zmenu v čase, keď sa už korupcia pomaly stala systémovým prvkom, by bolo naivné.
      "Ak bol rok 2010 prelomový v protikorupčnom úsilí, tak ja pevne verím, že rok 2011 môže byť prelomový v reálnom zlepšovaní v pocitoch a v hodnotení občanov svojich zážitkov s korupčným správaním sa," povedala Radičová. Minister vnútra Daniel Lipšic v tejto súvislosti zdôraznil, že vyšetrovanie prípadnej korupcie sa nezastaví ani pred dverami ministerstva a každý, kto poruší zákon, sa bude za to zodpovedať bez ohľadu na jeho postavenie a kontakty.
      Podľa štatistických ukazovateľov Úradu boja proti korupcii policajného prezídia, z ktorých pri rozhodovaní vychádzal vládny kabinet, najčastejšie dochádza ku korupcii v oblastiach verejného obstarávania, čerpania a prerozdeľovania eurofondov, v justícii, daňovej správe, zdravotníctve a na polícii. "Problematika odhaľovania korupčnej trestnej činnosti príslušníkov Policajného zboru je veľmi zložitá, lebo ide o páchateľov, ktorí poznajú kriminalistickú taktiku a techniku, vyšetrovacie postupy a metódy," poukazuje vládny materiál. Proti úplatkárom v polícii plánuje vláda napríklad zriadenie webovej stránky, kde budú môcť občania oznámiť ich nekalé aktivity a protiprávne konanie.
      Zmeny by sa mali uskutočniť aj v oblasti zákona o priestupkoch. "Osoba priestupcu, ktorá spolupracuje s Policajným zborom pri odhaľovaní trestnej činnosti korupcie, by v odôvodnených prípadoch nebola postihnutá za priestupok. Dôvodom na úpravu zákona je, že osoba priestupcu v súčasnosti nemá motiváciu spolupracovať s políciou," zdôvodnil rezort vnútra.
      Strategický plán vidí hlavné príčiny korupcie v nedostatočnej právnej úprave niektorých oblastí verejnej sféry či v absencii systému nezaujatého a nestraníckeho rozhodovania o konflikte záujmov verejných funkcionárov. V zozname identifikovaných legislatívnych nedostatkov sa spomína neefektívna úprava zaistenia nelegálne získaného majetku, nedostatočné personálne a materiálne vybavenie štátnych orgánov na úseku boja proti korupcii či chýbajúce etické kódexy. Práve takýto kódex, ktorého porušenie by bolo sankcionovateľné, má do marca 2013 vypracovať Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v spolupráci s ostatnými ústrednými orgánmi štátnej správy. Naďalej sa bude presadzovať aj zverejňovanie všetkých zmlúv, faktúr a finančných transakcií týkajúcich sa verejných zdrojov na internete.
      Posledným koncepčným materiálom zameraným na boj proti korupcii v Slovenskej republike bol Národný program boja proti korupcii schválený uznesením vlády SR 21. júna 2000. Podľa Indexu vnímania korupcie (CPI), z ktorého dnes vychádzala vláda, Slovensko bolo v roku 2010 na 59. mieste zo 178 skúmaných štátov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies