NASA zverejnila nahrávky Zeme, ktoré nesie sonda Voyager 1

NETKY.SK • 28 Júl 2015, 16:31 • 2 min
NASA zverejnila nahrávky Zeme, ktoré nesie sonda Voyager 1

USA - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnil prostredníctvom služby Soundcloud zvukové nahrávky, ktoré so sebou nesie kozmická sonda Voyager 1.

slovakia

left justify in out

Bežné zvuky z planéty Zem ako napríklad dažďa, vlaku, automobilu, psa či dieťaťa a pozdravy v 55 jazykoch tvoria obsah dvoch zlatých diskov, ktorých účelom je ponúknuť predstavu o ľudstve v prípade stretnutia sondy s vyspelou mimozemskou civilizáciou. Na takzvaných Golden Records (v preklade Zlaté albumy, pozn. SITA) sa okrem nahrávok nachádzajú aj fotografie, vedecké dáta či tvorba hudobných klasikov. Hoci sa nahrávky dostali na internet už dávno, samotná NASA ich všetky spoločne zverejnila po prvý raz.

 

 

Sonda Voyager 1 vyštartovala na svoju misiu 5. septembra 1977. Je stále funkčná a v súčasnosti je najvzdialenejším ľudským výtvorom od Zeme. Jej hlavným cieľom bol prieskum Jupitera a Saturnu a ich mesiacov a prstencov, pričom túto úlohu splnila v roku 1989. Následne ju predstavitelia NASA nasmerovali smerom k centru Mliečnej cesty. V roku 2012 opustila Slnečnú sústavu a dostala sa do medzihviezdneho priestoru. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies