FOTO Expert varuje! Naša Zem je preľudnená, skutočná migrácia ešte len príde. Ľudstvo sa nastavilo na samozničenie

NETKY.SK • 3 Máj 2017, 10:15 • 2 min
FOTO Expert varuje! Naša Zem je preľudnená, skutočná migrácia ešte len príde. Ľudstvo sa nastavilo na samozničenie

Našej planéte Zem nadmerný nárast ľudstva vôbec neprospieva. V roku 2010 dostali úradníci OSN šokujúcu správu od pracovníka z Jemenu, v ktorej upozorňuje na to, že krajina je ako časovaná bomba.

slovakia

left justify in out

Svet nezničia teroristi z Islamského štátu či Al-káidy, ale neudržateľný rast populácie. Každým rokom v Jemene pribudne približne 700 tisíc obyvateľov, čo je pre krajinu neúnosné. Už teraz majú problém s chudobou, nedostatkom pitnej vody či jedla, lekárov a vysokou mierou nezamestnanosti. Jednoducho povedané, už dnes stojí Jemen na pokraji hladomoru.

 

„OSN práve v Ženeve organizuje donorskú konferenciu, na ktorej sa pokúša zohnať od bohatých krajín 2,1 miliardy dolárov na pomoc Jemenu,“ podotkol bývalý expert Svetovej banky Juraj Mesík. Milióny Jemenčanov sú v kritickej situácii, potrebujú potraviny, lieky a pitnú vodu. „Keby ich počet po roku 2000 nerástol a zostal by na vtedajšej úrovni 18 miliónov, pomoc by možno nepotreboval nikto, alebo skoro nikto,“ hovorí Mesík.

 

Jemen nie je ani zďaleka jediným štátom, ktorý sa nachádza v kritickej situácii. Ľudia trpia hladom v Somálsku či Južnom Sudáne.  Ak si predstavíme situáciu, že na relatívne bohatom Slovensku, ktoré sa umiestnilo na 39. mieste v rebríčku najbohatších krajín sveta a každoročne by sme zaznamenali podobný nárast ako v Jemene, tento populačný nárast by bol pre našu krajinu zdrvujúci. „Predstavme si, že by podobne ako v Jemene rástol počet obyvateľov Slovenska. Povedzme, že na Slovensku v roku 2000 žilo päť miliónov ľudí. Keby sme rástli ako Jemenčania, dnes by nás tu bolo viac ako 7 a pol milióna,“ ráta expert.

 

Nebolo by z čoho financovať zdravotníctvo pre takú obrovskú masu ľudí či stavbu nových škôl. Takýto nárast by zruinoval aj krajiny ako sú Nemecko a Rakúsko. Na Zemi žije viac než 7,5 miliardy obyvateľov, to je o 3,2 miliardy viac ako sú reálne zdroje našej planéty. „Žijeme na ekologický dlh. Už dnes spotrebujeme toľko zdrojov, že by sme potrebovali 1,6 planéty Zem. Tento stav nie je udržateľný,“ upozorňuje Alexander Ač z českého Ústavu výskumu globálnej zmeny.

 

S nárastom populácie súvisia aj klimatické zmeny, ktoré v najbližších rokoch zvyšujú riziko destabilizácie aj v bohatých krajinách. Typickým príkladom je Sýria, ich populačný nárast bol v rozpätí 20-rokoch neúnosný, vyčerpali si prírodné zdroje a dlhoročné suchá k tomu ešte viac prispeli, v roku 2011 sa začala vojna v Sýrii čo spustilo migračnú vlnu.  V celá história ľudstva zaznamenáva migráciu obyvateľstva, či už za lepšími podmienkami alebo pred niečím utekali. V roku 2015 EÚ zažila migračný šok, kedy musela odolávať masovému prívalu prichádzajúcich utečencov.

 

10 krajín, ktoré čaká zásadný nárast populácie:

1. India. Jej populácia by mala do roku 2050 stúpnuť o 467 miliónov ľudí.
2. Nigéria. + 231 miliónov
3. Pakistan. + 101 miliónov
4. Tanzánia. + 93 miliónov
5. USA + 93 miliónov
6. Demokratická republika Kongo. + 83 miliónov
7. Etiópia. + 62 miliónov
8. Filipíny. + 62 miliónov
9. Uganda. + 61 miliónov

10. Keňa. Jej populácia by mala stúpnuť o 56 miliónov

 

Čísla sú prerátané na obdobie rokov 2010 až 2050.

 

Vlády štátov sú si plne vedomé, že s narastajúcou populáciou sa vysporiada príroda sama a, že žiadne preventívne opatrenia nedokážu zvrátiť negatívne dôsledky. „Je možné ich iba zmierňovať alebo hasiť najhoršie dôsledky. Jediná vláda na svete, ktorá sa pokúsila riešiť problém rýchleho populačného rastu, bola Čína, avšak prinieslo to nerovnováhu medzi mužmi a ženami,“ hovorí.

 

Najpravdepodobnejšie je, že túto otázku za nás vyrieši sama príroda, to akým spôsobom sa s nami vysporiada, nikto netuší. Regulácia ľudstva môže mať rôznu podobu ako napríklad epidémie, ozbrojené konflikty v globálnom meradle, hladomor, občianske vojny. 

 

„Ako dlho môže takýto rast pokračovať? Záleží na okolnostiach. Ak sme ochotní vyrúbať všetky dostupné lesy, rozpustiť v kyseline všetky koralové útesy a vyhubiť všetky veľké zvieratá, tak ešte chvíľu môže,“ komentuje Mesík.

 

„Ako dlho môže takýto rast pokračovať? Záleží na okolnostiach. Ak sme ochotní vyrúbať všetky dostupné lesy, rozpustiť v kyseline všetky koralové útesy a vyhubiť všetky veľké zvieratá, tak ešte chvíľu môže,“ komentuje. Keď sa ľudstvo za sebou obzrie, uvidí iba zdevastovanú planétu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies