NASA vyšle na Mars nové robotické vozidlo: Bude pátrať po stopách dávneho života

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 18:17 • 2 min
NASA vyšle na Mars nové robotické vozidlo: Bude pátrať po stopách dávneho života

WASHINGTON - Nové robotické vozidlo, ktoré americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) plánuje vyslať na Mars v roku 2020, bude pátrať po potenciálnych stopách dávneho života na Červenej planéte. Informovala o tom dnes televízia BBC.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti operujúci rover Curiosity má len za úlohu zistiť, či na Marse niekedy v minulosti existovali podmienky vhodné pre život. Nové vozidlo by v tomto smere malo urobiť ďalší krok vpred. Bude vybavené zariadeniami schopnými zistiť v marťanských horninách prípadné stopy po živých organizmoch, ktoré mohli obývať planétu pred miliardami rokov, keď tam existovala teplejšia a vlhkejšia klíma. 

Aby sa projekt "zmestil" do prideleného rozpočtu 1,5 miliardy dolárov, nové prieskumné vozidlo bude po dizajnovej a funkčnej stránke takmer úplnou kópiou Curiosity. NASA chce dosiahnuť zníženie nákladov na vývoj aj tým, že použije zvyšné súčiastky z predchádzajúceho roveru. 

Veľký rozdiel bude ale zrejme v prístrojovom vybavení. Nový robot by mal vykonávať vizuálne, chemické a mineralogické analýzy na mikroskopickej úrovni, ako aj zhromažďovať a uchovávať vzorky, ktoré by sa neskôr mohli poslať na ďalší výskum na Zem. 

NASA v tejto súvislosti nepovažuje za nemožné, že by túto úlohu mohla v 20. alebo 30. rokoch tohto storočia vykonať misia s ľudskou posádkou.

"Nevylúčil by som, že prídu ľudskí výskumníci, ktorí prevezmú puzdro (so vzorkami)... ale to je všetko práca budúcnosti," konštatoval vedecký riaditeľ NASA John Grunsfeld.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies