NASA vyslala do vesmíru lunárnu sondu LADEE

NETKY.SK • 7 September 2013, 10:32 • 2 min
NASA vyslala do vesmíru lunárnu sondu LADEE

MYS CANAVERAL - Z kozmodrómu Wallops v štáte Virgínia na východe USA dnes nadránom úspešne odštartovala nosná raketa Minotaur 5, ktorá vyniesla na eliptickú dráhu okolo Zeme lunárnu sondu LADEE.

slovakia

left justify in out

Eliptická obežná dráha sa bude postupne meniť, pokiaľ nedosiahne orbitu Mesiaca, na ktorej zostane. K Mesiacu sa sonda dostane po 30 dňoch letu, predpokladá sa, že 6. októbra. Ako informoval magazín Spaces.sk, primárnym cieľom misie je detailný prieskum prachových častíc vyskytujúcich sa nad povrchom Mesiaca. Sonda sa zameria na detekciu týchto častíc, ktoré sa do určitej výšky nad Mesiacom dostali po náraze iných telies, sú ako meteority a asteroidy, a ktoré potom vytvorili prachovú atmosféru.

Sonda LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) je vybavená neutrónovými a ultrafialovými spektrometrami. Pozemnému tímu začne prvé namerané dáta vysielať začiatkom novembra. Sekundárnou časťou misie je výskum evolúcie slnečnej sústavy. LADEE môže byť neskôr užitočná pri prípadných pilotovaných misiách v budúcnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona