NASA vypustila satelit, ktorý bude skúmať hrúbku ľadu

NETKY.SK • 16 September 2018, 11:27 • 2 min
NASA vypustila satelit, ktorý bude skúmať hrúbku ľadu

BRATISLAVA - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) vypustil v sobotu na orbit na nosnej rakete Delta II satelit ICESat-2, ktorý by mal priebežne monitorovať hrúbku ľadu v blízkosti oboch pólov Zeme.

slovakia

left justify in out

Ide o pokračovanie misie satelitu ICESat, ktorý sa o niečo podobné snažil začiatkom minulého desaťročia, nikdy však úplne nefungoval a jeho merania tak boli vždy obmedzené len na niekoľko mesiacov v roku. Tím stojaci za projektom satelitu ICESat-2 by chcel postupne vytvoriť na základe informácií získavaných zo satelitu okrem iného prvú mapu Antarktídy, ktorá bude obsahovať aj údaje o hrúbke ľadu.

Satelit ICESat-2 by mal skúmať hrúbku ľadu celoročne pomocou laserovej technológie z výšky približne 500 kilometrov nad zemským povrchom.

Hrúbka ľadu na Antarktíde, v Grónsku a v Arktickom oceáne sa stáva podľa klimatológov pomaly ale iste otázkou prežitia, keďže topenie ľadovcov má vplyv nielen na zvyšovanie hladiny oceánov, ale predovšetkým na ďalšie otepľovanie Zeme, ktoré by už aj bez tohto vplyvu smerovalo ku kritickým hodnotám.

Ľadovce v blízkosti oboch zemských pólov sa topia predovšetkým v dôsledku kontaktu s teplými oceánskymi prúdmi. Antarktída aj Grónsko strácajú každoročne miliardy ton ľadu. Alarmujúca je aj situácia v Arktickom oceáne, kde ubudli podľa aktuálnych odhadov vedcov od osemdesiatych rokov minulého storočia až dve tretiny masy ľadu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona