NASA: Vo vesmíre asi nie sme sami!

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 08:26 • 2 min
NASA: Vo vesmíre asi nie sme sami!

WASHINGTON - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) oznámil v pondelok nález desiatich nových exoplanét, na ktorých by sa mohol nachádzať život podobný tomu, aký poznáme na našej Zemi.

slovakia

left justify in out

Počet objavených planét mimo našej Slnečnej sústavy, ktoré sa nachádzajú v takzvanej obývateľnej zóne - teda v takej vzdialenosti od ich hviezdy, v ktorej je možná existencia života - tak po dnešku stúpol na 49.

Podľa Maria Pereza, predstaviteľa NASA, ktorý o náleze informoval, najnovšie zistenia znamenajú, že vo vesmíre "asi nie sme sami". Štyri roky zbierania dát o exoplanétach totiž podľa neho ukazujú, že výskyt planét nachádzajúcich sa v obývateľnej zóne je veľmi častý. Číslo 49 potenciálne obývateľných planét samozrejme nie je konečné, keďže doterajší prieskum sa sústredil len na malý zlomok vesmíru.

Všetkých desať nových kandidátov na mimozemský život má podľa NASA pevný povrch, "správnu" veľkosť, obieha hviezdu veľkosti približne rovnakej ako naše Slnko a nie je od nej ani príliš ďaleko, ani príliš blízko. Otázka je, či je na nich voda, keďže to je ďalšia podmienka života, ako ho poznáme na Zemi. To, že planéta sa nachádza v obývateľnej zóne, by však okrem iného malo zaručovať, že ak je na nej voda, nachádza sa tam aj v kvapalnom skupenstve.

Celkový počet kandidátov na exoplanéty, objavených teleskopom Kepler, tak po nálezoch oznámených v pondelok stúpol na 4034, z nich 2335 už bolo definitívne potvrdených ako exoplanéty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona