NASA rozhodla o definitívnom osude raketoplánov a vybrala pre ne múzeá

NETKY.SK • 13 Apríl 2011, 07:24 • 2 min
NASA rozhodla o definitívnom osude raketoplánov a vybrala pre ne múzeá

NASA rozhodla o definitívnom osude raketoplánov a vybrala pre ne múzeá

slovakia

left justify in out

img

Pri príležitosti 30. výročia prvého letu raketoplánu a 50. výročia prvého letu človeka do vesmíru dnes americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) oznámil, do ktorých múzeí v USA prevezú raketoplány po skončení programu ich vesmírnych letov.
      Raketoplán Atlantis zostane na Myse Canaveral v centre pre návštevníkov Kennedyho vesmírneho strediska. Kozmickú loď Endeavour budú môcť ľudia obdivovať v Kalifornii (California Science Center).
      Americkí senátori už skôr informovali, že novým domovom prototypu raketoplánu Enterprise, využívaného na testovacie lety, bude múzeum Intrepid v New Yorku. Discovery získa Národné múzeum letectva a vesmíru vo Washingtone.
      O vesmírne koráby sa uchádzalo 21 múzeí a výstavných centier po celých Spojených štátoch. NASA niektorým z nich poskytne letové trenažéry raketoplánov a ďalšie objekty.
      Americká astronautka Catherine Colemanová, ktorá je v súčasnosti na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), dnes povedala, že odchod raketoplánov do dôchodku sa nedá považovať za koniec. Podľa jej slov ide o "ďalší krok" v dosahovaní vesmíru človekom.
      Program letov amerických raketoplánov sa chýli ku koncu - zostávajú už len dva lety. Štart kozmickej lode Endeavour je naplánovaný na 29. apríla a Atlantis naposledy vzlietne do vesmíru v lete.
      Rusko dnes oslavovalo prvý let človeka do vesmíru. Sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin pred 50 rokmi v kozmickej lodi Vostok prvýkrát obletel Zem, čím otvoril bránu do vesmíru a epochu pilotovaných letov.
      Ruský prezident Dmitrij Medvedev zdôraznil, že Rusko si musí zachovať svoje popredné miesto pri dobývaní vesmíru. Kritici však pripomenuli, že ruská vláda v posledných rokoch venovala vesmírnemu programu malú pozornosť.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona