NASA pripravuje štart rakety SLS pre let na Mesiac

NETKY.SK • 17 August 2022, 21:23 • 2 min
NASA pripravuje štart rakety SLS pre let na Mesiac

WASHINGTON – Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) začal v stredu presúvať nosnú raketu SLS (Space Launch System) z montážnej haly na vzletovú rampu Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride.

slovakia

left justify in out

 

Vrcholia tak prípravy na štart misie Artemis I k Mesiacu. TASR o tom informuje na základe správ stanice BBC a NASA. Pásový transportér sa pohybuje rýchlosťou 1,6 kilometra za hodinu a 98 metrov vysokú raketu by mal na odpaľovaciu rampu LC-39B dopraviť za osem až desať hodín. NASA plánuje v rámci programu Artemis I vyslať vesmírnu loď Orion k Mesiacu. Pôjde o skúšobný let bez posádky, Orion niekoľkokrát obletí Mesiac a pristane v Tichom oceáne. Štart je naplánovaný na 29. augusta a štartovacie okno potrvá dve hodiny od 14:33 h SELČ.

 

 

V prípade úspešného štartu by sa Orion po 42-dennom lete mal vrátiť na Zem 10. októbra. V prípade problémov, napríklad nepriazne počasia, sú ďalšie štartovacie okná 2. a 5. septembra. Projekt Artemis má pre NASA kľúčový význam. V decembri uplynie polstoročie od misie Apollo 17, keď sa na Mesiaci naposledy prechádzal človek. Pomenovanie programu súvisí s gréckou mytológiou: Artemis bola dvojča boha Apollóna a bohyne Mesiaca. „Všetkým z nás, ktorí hľadíme hore na Mesiac, snívame o dni, keď sa ľudstvo vráti na mesačný povrch – ľudia, sme tu! Ideme späť. A táto cesta, naša cesta, sa začína s Artemis I,“ povedal administrátor NASA Bill Nelson pre BBC.

 

 

„Prvý štart s posádkou (v rámci) Artemis II je o dva roky, v roku 2024. Dúfame, že prvé pristátie (na Mesiaci) bude v roku 2025,“ priblížil Nelson. Návrat na Mesiac má byť súčasťou prípravy pilotovaného letu na Mars po roku 2030. Nosná raketa SLS bude mať o 15 percent väčší ťah ako raketa Saturn V z projektu Apollo.

 

 

Dodatočný výkon umožní nielen vyslať astronautov ďalej od obežnej dráhy Zeme, ale tiež niesť väčší náklad. Kozmická loď Orion je preto zhruba o meter väčšia ako veliteľské moduly zo 70. rokov. Po nepilotovanej prvej fáze programu Artemis loď Orion v druhej fáze obletí Mesiac s ľudskou posádkou, v tretej fáze sa astronauti dostanú na stanicu Lunar Gateway na obežnej dráhe Mesiaca a neskôr ľudská posádka znovu zosadne na mesačný povrch. Jej súčasťou by mala byť prvýkrát aj žena. Kľúčovým partnerom misie je Európa, ktorá vyvinula pohonný modul pre Orion.

 

 

„Na tomto príspevku Európskej vesmírnej agentúry pracuje viac ako desať krajín v Európe. Je to pre nás nesmierne dôležitý moment. Európsky servisný modul nie je len náklad, nie je to len časť vybavenia – je to skutočne kritický prvok, pretože Orion sa bez nás nemôže dostať na Mesiac,“ vysvetlil Sean Cleaver zo spoločnosti Airbus. Zatiaľ čo NASA sa venuje vývoju SLS, Elon Musk vo svojom výskumnom a vývojovom zariadení v Texase pripravuje ešte väčšiu raketu. Jeho Starship je navrhovaná na viacnásobné použitie, čo má zlacniť prevádzku. Úrad generálneho inšpektora, ktorý kontroluje programy NASA, v nedávnom hodnotení uviedol, že prvé štyri misie SLS by mali stáť asi štyri miliardy dolárov, čo označil za „neudržateľnú“ sumu. 

 

Možno vás zaujme: Prezidentka: Inovatívne spôsoby vŕtania pod zemský povrch môžu posilniť našu energetickú nezávislosť!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona