NASA potvrdila významný objav: Na Mesiaci konečne našli, čo roky hľadali!

NETKY.SK • 22 August 2018, 11:14 • 2 min
NASA potvrdila významný objav: Na Mesiaci konečne našli, čo roky hľadali!

Bude Mesiac prvou vesmírnou kolóniou ľudí?

slovakia

left justify in out

NASA na svojom webe informovala, že prítomnosť vody je na povrchu Mesiaca definitívne potvrdená. Vedci tu totiž spozorovali jednoznačné dôkazy o tom, že v oblasti pólov sa nachádza ľad. Južný pól našej prirodzenej družice ukrýva zamrznutú vodu v kráteroch a svojich odľahlých častiach, zatiaľ čo na severnom póle ho možno pozorovať roztrúsený na väčšej ploche, avšak v menšom množstve. Tieto ložiská môžu byť podľa odborníkov veľmi staré.

 

Dáta, ktoré viedli k prelomovému záveru poskytol prístroj Moon Mineralogy Mapper (M3). Ten sa na Mesiac dostal v roku , kedy ho sem vyniesla indická sonda Čandraján-1. Tá síce fungovala len necelý rok, no informácie, ktoré získala, teraz zanalyzovala expertka Shuai Li z Havajskej a Brownovej univerzity, na základe čoho bolo možné jednoznačne potvrdiť existenciu vodného ľadu na povrchu Luny.

 

Takýto ľad by mohol byť významným zdrojom vody v prípade budúcich expedícii na Mesiac, prípadne aj pri pobyte na ňom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies