NASA odskúšala zariadenie v tvare lietajúceho taniera určené pre lety na Mars

NETKY.SK • 29 Jún 2014, 12:32 • 2 min
NASA odskúšala zariadenie v tvare lietajúceho taniera určené pre lety na Mars

MYS CANAVERAL - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) začal dnes na havajskom ostrove Kauai testovať zariadenie v tvare lietajúceho taniera, poháňané raketovým motorom.

slovakia

left justify in out

Cieľom je otestovať pristávacie systémy pre budúce misie na Mars. 
      

Ako informovala agentúra Reuters, zariadenie je vybavené reaktívnym motorom a nafukovacím spomaľovačom zostupu kozmickej sondy na povrch planéty a padákmi pre pristátie na Marse.
      

Balón odštartoval dnes o 14.40 h miestneho času. Počas troch hodín stúpania sa má dostať do výšky 36.576 m nad Tichým oceánom. Po jej dosiahnutí sa z balóna uvoľní nízkohustotný nadzvukový spomaľovač (LDSD). Po niekoľkých sekundách pádu sa zapáli raketový motor, pomocou ktorého dosiahne zariadenie výšku približne 54 kilometrov. V danom okamihu sa bude pohybovať rýchlosťou, ktorá je 3,5-násobkom rýchlosti zvuku. Následne sa tanier nafúkne, čo spôsobí spomalenie jeho letu na 4828 km/h. Potom začne zariadenie klesať a malo by kontrolovateľne spadnúť do mora, kde naň čakajú americké vojenské lode. 
      

Štart, ktorý šesťkrát odložili kvôli nepriaznivému počasiu, z priestoru raketovej strelnice Vojnového námorníctva USA na havajskom ostrove Kauai v priamom prenose vysielala NASA Television. Tá vysielala signál, ktorý nasnímalo niekoľko kamier nesených LDSD.   
      

Súčasťou konštrukcie je obrovský padák s priemerom 33,5 metra, ktorý by mal v budúcnosti zabezpečiť úspešné dopravovanie ťažkých nákladov na Mars, vrátane obývacích modulov a riadených aparátov pre návraty na Zem. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies