NASA nariadila mimoriadne vesmírne vychádzky kvôli poruche na ISS

NETKY.SK • 18 December 2013, 08:48 • 2 min
NASA nariadila mimoriadne vesmírne vychádzky kvôli poruche na ISS

WASHINGTON - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) nariadil sériu mimoriadnych výstupov do otvoreného kozmu, počas ktorých sa astronauti pokúsia odstrániť poruchu v chladiacom systéme Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

slovakia

left justify in out

Podľa NASA budú potrebné tri výstupy astronautov a prvý z nich by sa mal uskutočniť v sobotu. Každý potrvá približne šesť a pol hodiny a v priamom prenose ho bude vysielať televízia NASA. Cieľom vesmírnych vychádzok bude výmena pokazeného čerpadla, ktorého porucha minulý týždeň spôsobila abnormálne zvýšenie teploty a následné automatické vypnutie jedného z dvojice chladiacich systémov ISS, uviedla stanica BBC. 

NASA označila vzniknutú situáciu za potenciálne rizikovú ale zdôraznila, že šiestim členom posádky nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Nefunkčný čerpací modul je súčasťou jedného z dvoch vonkajších chladiacich systémov stanice, ktoré za pomoci cirkulácie amoniaku udržujú nízku teplotu vonkajších a vnútorných zariadení. Experti predpokladajú, že poruchu zavinilo zlyhanie regulačného ventilu vo vnútri čerpadla.

Nevyhnutné opravy dostali prednosť aj pred pôvodne plánovaným štartom zásobovacej kozmickej lode, ktorý z tohto dôvodu presunuli až na január budúceho roku. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona