NASA je pripravená vypustiť k Marsu sondu, ktorá bude skumať vnútro planéty

NETKY.SK • 5 Máj 2018, 12:14 • 2 min
NASA je pripravená vypustiť k Marsu sondu, ktorá bude skumať vnútro planéty

NEW YORK - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) by mal v sobotu vyslať k Marsu svoju robotickú sondu InSight, ktorá - ak pôjde všetko podľa plánu - začne informácie z povrchu červenej planéty posielať v priebehu novembra tohto roka. Píše o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Nosná raketa Atlas má s týmto stacionárnym modulom vyštartovať z Vandenbergovej leteckej základne v Kalifornii o 13.05 h SELČ s dvojhodinovým časovým rámcom. Ide o prvý prípad, keď medziplanetárna kozmická loď štartuje zo západného pobrežia Spojených štátov, uvádza stránka vesmírnej agentúry NASA.

 

Štart sa uskutoční po dvojročnom odklade, ktorý bol zapríčinený riešením technických záležitostí ohľadne výskumného zariadenia sondy. Tento odklad okrem iného spôsobil aj zvýšenie finančných nákladov na vyše 800 miliónov dolárov.

 

Keď sa sonda InSight dostane na miesto svojho určenia, začne zaznamenávať údaje o zemetraseniach na Marse a teplote vo vnútri planéty.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona